Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Middelstore til store svampe, som næsten altid kun findes om foråret.

6 arter i Danmark, som alle er spiselige, nogle af dem skattet som velsmagende spisesvampe.

Frugtlegemerne er enten udformet som en stok med en hætte, der kan være tilvokset stokken eller med mere eller mindre fri rand, eller bægerformet.

I det første tilfælde kan arterne forveksles med arter af Foldhatfamilien (Helvellaceae),

især Stenmorkel (Gyromitra).

I det andet tilfælde kan den danske art Klor-Bægermorkel (Disciotis venosa) forveksles med arter af Foldhatfamilien, nemlig Stenmorkel-arter (Gyromitra spp.), eller med arter i Bægersvampfamilien (Pezizaceae).

Mikroskopisk er Morkelfamilien karakteriseret ved at have glatte aflange sporer uden dråber i sporen eller udvækster i enderne, men med små korn uden for sporen i begge ender.

De danske arter fordeles på 3-5 latinske slægter. Det er mest almindeligt at operere med 3 latinske slægter, svarende til de tre danske slægtsnavne:

Morkel (Morchella) med 3 arter, Klokkemorkel (Verpa) med 2 arter og Bægermorkel (Disciotis) med 1 art.

Der er stor uenighed i litteraturen om antallet af morkelarter. Især i fransk litteratur opdeles Morchella-arterne i flere, op til 30 arter i Europa.

Mange af typerne kan kendes på frugtlegemets udformning, mens der ikke er mikroskopiske forskelle på arterne. Foreløbige DNA-studier har vist, at der kan skelnes mellem flere forskellige genetiske typer, som i nogen grad har forskellig udbredelse, i hvert fald i Nordamerika.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: