Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Henrik Bringsøe
    Foto: Henrik Bringsøe
  • Fotograf: Mourits Løvholt
    Foto: Mourits Løvholt
  • Fotograf: Jens Peder  Dragsdal Nielsen
    Foto: Jens Peder Dragsdal Nielsen

Atlas

: Skrubtudse overvåges i Atlasprojektet Danmarks Padder og Krybdyr

Kendetegn

: Længden er variabel, idet hanner er relativt små og opnår kropslængder på 5,5-7,5 cm, mens hunner er større og bliver omkring 7,5-12,0 cm. I Sydeuropa bliver arten væsentligt større, og i Grækenland er der fundet hunner på 19 cm Kropslængden måles fra snude til kloak.

En skrubtudse er indbegrebet af en tudse, idet den har vortet og temmelig tør hud, kort snude og er relativt kortlemmet. Men tudser, der lige er kommet ud af vinterdvalen og lige har skiftet ham, er ofte slimede. Vorterne er generelt runde og ikke tilspidsede. I nakkepartiet bag hvert øje har den en meget stor og fremtrædende giftkirtel, der kaldes en parotoidkirtel. Trommehinden er næsten altid usynlig, da den er dækket af vortet hud.

De korte bagben gør skrubtudsen egnet til kun at kravle og lave små hop. Fødderne på bagbenene har begrænset svømmehud, der dækker den inderste halvdel af tæerne. Håndfladen har ved basis to større knuder eller forhøjninger: Én stor og rund i midten og én mindre og noget aflang ved grunden af den inderste finger. Undersiden af de fleste fingre og tæer har ved basis dobbelte knuder.

En skrubtudse er i reglen ensfarvet brunlig på oversiden, hvilket adskiller den fra vores to andre tudsearter. Men derudover kan farvetegningen faktisk være variabel, idet den veksler fra grålig, lerfarvet og lysebrun til sortbrun. De...  Vis mere
Skrubtudse
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Mourits Løvholt

Variation

: Der er en betragtelig variation i farvetegningen, der dog som udgangspunkt ligger i de brunlige nuancer, men røde farver ses også som skitseret ovenfor. Voksne tudser kan have meget vekslende kropsstørrelse, hvilket skyldes, at hunner er betydeligt større end hanner, og at gamle hunner kan være særligt store.

Forveksling

: En skrubtudse er let at skelne fra andre danske springpadder. Strandtudsen har også en tør og vortet hud, men den besidder næsten altid en fin hvidgul stribe ned langs rygraden. Skulle denne stribe mangle, er øjets gulgrønne iris et sikkert kendetegn, ligesom parotoidkirtlerne er mindre. Grønbroget tudse har grønne pletter, selvom de kan være lidt blege, og dens øjne har i lighed med strandtudsen gulgrøn iris. Desuden sidder tåledsknuderne på undersiden enkeltvis hos grønbroget tudse, mens i det mindste en del af disse knuder hos skrubtudse er parvise eller dobbelte.

Løgfrøen er også tudseagtig, men den har lodret pupil, særdeles store og hårde fodrodsknuder på hælene af bagbenene, og huden har ikke den udpræget vortede struktur.

Klokkefrøen, der har vortet hud, kan skelnes fra en skrubtudse ved den stærkt farvede orangerøde og sorte bug, og øjets pupil er hjerte- til dråbeformet.

De 3 tudsers æg og haletudser kan være svære, men ikke umulige, at kende fra hinanden. Se Felthåndbogens beskrivelse af Strandtudse, hvor de vigtigste forskelle er opsummeret.

Udbredelse

: Skrubtudsen er meget vidt udbredt i Danmark og findes næsten overalt i landet. Dog mangler den på nogle mindre øer såsom Læsø, Anholt, Sejerø, Endelave, Saltholm, Bågø og Femø.

Dens totale udbredelse er stor og omfatter det meste af Europa. Men den lever ikke i Irland, Island, det meste af Norge, det vestlige og nordlige Sverige, det nordlige Finland, det sydvestlige Europa samt på flere middelhavsøer. I Rusland har den en kæmpe udbredelse, der strækker sig gennem Sibirien helt over til Irkutsk og Bajkalsøen, men den forekommer ikke i de nordligste og sydligste egne. Endvidere er der forekomster i det nordlige og vestlige Tyrkiet. Populationerne i Frankrigs sydvestlige halvdel, den Iberiske Halvø og Nordvestafrika blev tidligere betragtet som Bufo bufo, men betragtes nu som den selvstændige art Bufo spinosus. Skillegrænsen mellem de to arter i Frankrig går som en linje fra Rouen i nord til de maritime Alper (Alpes maritimes) i sydøst.

Skrubtudse - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Efter vinterdvalen kan vi se de voksne dyr vandre til ynglevandhullerne i slutningen af marts til midten af april. De yngler i hele april måned, men specielt i midten af april. I gennemsnit vil det være lidt senere end butsnudet frø og spidssnudet frø. Omkring 1. maj opsøges sommerkvarteret på land, og dér vil de opholde sig resten af sæsonen og om vinteren.

Ved høje vandtemperaturer vil haletudserne fuldbyrde deres forvandling og gå på land som små tudser i juni, men i enkelte tilfælde kan forvandlingen foregå så sent som i september. Ofte går de på land omkring 1. juli eller lidt tidligere.

Skrubtudser går normalt i dvale i løbet af oktober, men nogle forsvinder allerede i september, og enkelte kan endog ses fremme indtil starten af november. Endelig hænder det, at en skrubtudse kigger frem fra sit overvintringssted på en lun vinterdag, men den vil snart søge ned under jorden igen, og den vil således ikke vandre til sit ynglevandhul før det egentlige forår.

Tidsmæssig fordeling

af Skrubtudse baseret på Naturbasens observationer:
Skrubtudse - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Skrubtudse - månedlig fordeling

Biologi

: Skrubtudsen er decideret landlevende og overvintrer på land.

Efter dvalen vandrer de voksne dyr til vandhuller for at yngle, navnlig om natten. Den laveste lufttemperatur, der får dem til at vandre, ligger mellem 2 og 5 grader, idet hannerne har den laveste nedre grænse, hunnerne den højeste. De fleste vandringer foregår mellem kl. 19 og midnat, men efter kl. 22 er de typisk få pga. temperaturfald til nærheden af frysepunktet. Optimalt vejrlig er mildt og fugtigt.

Når vandtemperaturen når op på rundt regnet 8 grader, begynder de at yngle. Hannerne kommer generelt til vandhullerne før hunnerne; de først ankommende hanner er generelt størst. Men mange vandrende hanner finder alligevel hunner undervejs, og så vil de indtage klamrestilling allerede på land, men hunnerne fortsætter med at vandre til vandhullerne med deres blinde passagerer. Det gælder for en han om at holde fast i den erobrede hun, for så vil han have større chance for at kunne befrugte hunnens æg. Men adskillige hanner vil kunne omklamre én og samme hun under vandringen.

Er vandet ikke for koldt, vil tudserne yngle i løbet af få dage, hvorefter de atter vil forlade vandhullerne. Inden æggene afsættes, vil hannerne somme tider kvække fra vandoverfladen, men det gør de slet ikke altid. Kvækkelyden, der i øvrigt har givet arten sit danske populærnavn, ...  Vis mere

Levested

: Skrubtudsen er særdeles tilpasningsdygtig og kan leve på stort set enhver landhabitat. Mennesker finder den tit i haver og parker, men den bebor tillige mange andre naturtyper såsom løvskov, dyrket mark, hede, klit, moseland og i mindre omfang nåleskov. Hvis en villahave ikke er alt for velfriseret, vil den være et udmærket levested. Her vil den vigtigste begrænsende faktor være tilstedeværelsen af ynglevandhuller, typisk havedamme, som skal forefindes inden for et par km.

En skrubtudse vil finde ét eller to huller (retræter), hvor den opholder sig om dagen. Det kan være under en træstub eller et væltet træ, under og mellem blotlagte rødder af et større træ, under løs bark, mellem sten og fliser eller i musegange. Vi finder også skrubtudser i gamle og fugtige kældre og lyskasser, hvor de kan æde bænkebidere, snegle og edderkopper.

Ynglevandhullerne er typisk større permanente vandhuller og småsøer med fisk, og i mange tilfælde finder vi kun få andre ynglende padder sådanne steder. Også haletudserne har en stærk hudgift og er ildesmagende, hvorfor de generelt ikke ædes af fisk. Der kan være et bælte af tagrør eller andre sivplanter til at afsætte æggene i. Men skrubtudser kan også yngle i branddamme med ringe biologisk værdi, da der her ikke vil være megen konkurrence fra andre padder. Brakvand med op til 6 saltkoncen...  Vis mere
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Bille, T. 2008. Danmarks padder og krybdyr en feltguide fra danske-dyr.dk. ConDidact, Næstved. 55 pp.

Blab, J. 1986. Biologie, Ökologie und Schutz von Amphibien. Schriftenreihe für Landschaftspflege und Naturschutz, Heft 18. Kilda-Verl., Bonn Bad Godesberg. 150 pp.

Bringsøe, H. & Hels, T. 2001. Røde skrubtudser, Bufo bufo. Nord. Herpet. Foren. 44(3): 101-102.

Fog, K., Schmedes, A. & Rosenørn de Lasson, D. 1997. Nordens padder og krybdyr. G.E.C. Gad, København. 365 pp.

Glandt, D. 2015. Die Amphibien und Reptilien Europas. Alle Arten im Porträt. Quelle & Meyer Verl., Wiebelsheim. 716 pp.

Groes, O. 1991. Bufosyndromet. Tudsernes forsvarsgifte. Dansk Veterinærtidsskr. 74(24): 951-952.

Günther, R. & Geiger, A. 1996. Erdkröte Bufo bufo (Linnaeus, 1758). In: Günther, R. (Hrsg.): Die Amphibien und Reptilien Deutschlands. Gustav Fischer Verl., Jena: 274-302.

Juel, H. 1995. Skrubtudsens (Bufo bufo) aktivitet i naturen. In: Bringsøe, H. & Graff, H. (red.): Bevarelsen af Danmarks padder og krybdyr. Nord. Herpet. Foren., Køge: 53-56.

Sowig, P. & Laufer, H. 2007. Erdkröte, Bufo bufo (Linnaeus, 1758). In: Laufer, H., Fritz, K. & Sowig, P. (Hrsg.): Die Amphibien und Reptilien Baden-Württembergs. Eugen Ulmer, Stuttgart: 311-334.

Steffensen, P. 2001....  Vis mere

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Almindelig
Almindelig Græssvi...
Melanostoma mellinum
Mark-Dyndflue
Mark-Dyndflue
Eristalis interrupta
Plante
Plante ubest.
Plantae indet.
Asters-Urtesvirreflue
Asters-Urtesvirref...
Cheilosia vernalis
Stort
Stort Langhornsmøl
Nematopogon swammerdamella
Søskøjteløber
Søskøjteløber
Aquarius paludum
Almindelig
Almindelig Rovedde...
Pisaura mirabilis
Stor
Stor Havesvirreflue
Syrphus torvus
Gulfodet
Gulfodet Dyndflue
Eristalis pertinax
Stor
Stor Bæltespringhale
Orchesella cincta
Fugl
Fugl ubest.
Aves indet.
Rust-Pil
Rust-Pil
Salix cinerea ssp. oleifolia
Hvid
Hvid Hestehov
Petasites albus
Musvåge
Musvåge
Buteo buteo
Rødpelset
Rødpelset Jordbi
Andrena fulva
Trane
Trane
Grus grus
Trapez-Svirreflue
Trapez-Svirreflue
Meliscaeva auricollis
Selje-Pil
Selje-Pil
Salix caprea
Brakvands-Dyndflue
Brakvands-Dyndflue
Eristalinus aeneus
Lang
Lang Græssvirreflue
Melanostoma scalare
Sortblå
Sortblå Bredfodsflue
Platycheirus albimanus
Hekse-Sækdug
Hekse-Sækdug
Taphrina betulina
Plante
Plante ubest.
Plantae indet.
Enekølle-Bævrerust
Enekølle-Bævrerust
Gymnosporangium clavariifo...
Sø-Kogleaks
Sø-Kogleaks
Schoenoplectus lacustris
Stor
Stor Kransemos
Rhytidiadelphus triquetrus