Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Hans Henrik Larsen
    Foto: Hans Henrik Larsen
  • Fotograf: Dorte og Flemming Sørensen
    Foto: Dorte og Flemming Sørensen
  • Fotograf: Per Hauge
    Foto: Per Hauge

Atlas

: Elg overvåges i Atlasprojektet Danmarks Pattedyr

Kendetegn

: Elgen er verdens største hjorteart og kendes på sin imponerende størrelse, lange ben og karakteristiske mule. En voksen elg kan veje mellem 200 og 700 kg, og skulderhøjden kan nå op til 2 meter. Hannen (tyren) har store, flade skovlformede gevirer, der kan have et "vingefang" på op til 2 meter, mens hunnen (koen) er uden gevir. Pelsen er tæt og grov, typisk i gråbrune nuancer.
Elg
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Per Hauge

Variation

: Farven på elgens pels kan variere afhængigt af alder og køn, fra mørkebrun til lysere gråbrun. Kalvene har ofte en lysere, rødbrun farve, der skifter til den voksne pels efter første år. Gevirets form og størrelse varierer hos hannerne afhængigt af alder og kondition.

Forveksling

: Elgen kan forveksles med kronhjort, men elgen adskiller sig ved sin betydeligt større størrelse, længere ben, og den brede mule. Elgens gevir er fladt og skovlformet, mens Kronhjortens gevir er forgrenet. i 2010 og 2012 var der flere rygter om vilde elge i Nordsjælland, men det viste det sig, at der var tale om kronvildt.

Udbredelse

: Elgen har en cirkumpolar udbredelse og findes i store dele af Skandinavien, Rusland, Nordamerika og dele af Central- og Østeuropa. I Danmark var elgen oprindeligt hjemmehørende, men blev udryddet for flere tusinde år siden. Et rewildingprojekt har dog ført til, at arten nu lever i Lille Vildmose i Nordjylland. Det sker med års mellemrum at elge svømmer over Øresund, men ofte bliver disse kørt ned at biler eller tog. Nogle svømmer også tilbage igen. Et enkelt individ levede i Gribskov i 18 år fra 1933 til sin død i 1951.
Elg - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Elge kan observeres året rundt i Danmark i de områder, hvor de er genudsat. De er mest aktive ved daggry og skumring, hvor de fouragerer.

Tidsmæssig fordeling

af Elg baseret på Naturbasens observationer:
Elg - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Elg - månedlig fordeling

Biologi

: Elgen er planteæder og lever af en varieret diæt, der inkluderer blade, skud, bark og akvatiske planter. Om vinteren er bark og grene en vigtig del af kosten, mens sommerens kost er mere varieret. Hunnerne føder typisk en eller to kalve om foråret efter en drægtighedsperiode på ca. 8 måneder. Elge er normalt solitære, men hunner og kalve kan danne små grupper.

Levested

: Elge foretrækker skovklædte områder med rigelig føde og adgang til vådområder, hvor de kan spise akvatiske planter. De trives i tempererede og boreale skove, men kan også findes i mere åbne landskaber med tilstrækkelig dækning.

Trusler

: Elgens vigtigste trusler inkluderer habitatødelæggelse, trafikuheld og ulovlig jagt. I nogle regioner er elge udsat for sygdomme og parasitter, som kan reducere bestandene.

Bevaringstiltag

: Bevaringsindsatsen for elge fokuserer på beskyttelse af deres naturlige levesteder og genudsættelsesprojekter. I Danmark er Lille Vildmose et eksempel på en vellykket udsætning. Overvågning af bestande og indsatser for at minimere kollisioner med trafikken er også vigtige dele af bevaringsarbejdet.

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Grågås
Grågås
Anser anser
Guldflue
Guldflue sp.
Lucilia sp.
Dromedarspinder
Dromedarspinder
Notodonta dromedarius
Majspinder
Majspinder
Drymonia ruficornis
Apion
Apion hydrolapathi
Brungul
Brungul Bladmåler
Earophila badiata
Poppelporcelænsspinder
Poppelporcelænsspi...
Pheosia tremula
Agerhumle
Agerhumle
Bombus pascuorum
Almindelig
Almindelig Markmus
Microtus agrestis
Lille
Lille Tornben
Legnotus picipes
Halvmåne-Busksvirreflue
Halvmåne-Busksvirr...
Parasyrphus punctulatus
Tårnfalk
Tårnfalk
Falco tinnunculus
Klitgraveedderkop
Klitgraveedderkop
Arctosa perita
Vibe
Vibe
Vanellus vanellus
Tårnfalk
Tårnfalk
Falco tinnunculus
Sanglærke
Sanglærke
Alauda arvensis
Stor
Stor Præstekrave
Charadrius hiaticula
Tornirisk
Tornirisk
Carduelis cannabina
Sortstrubet
Sortstrubet Bynkef...
Saxicola rubicola
Gransanger
Gransanger
Phylloscopus collybita
Japan-
Japan- x Kæmpe-Pil...
Fallopia x bohemica
Stær
Stær
Sturnus vulgaris
Skovspurv
Skovspurv
Passer montanus
Hvid
Hvid Vipstjert
Motacilla alba
Allike
Allike
Corvus monedula
Tyrkerdue
Tyrkerdue
Streptopelia decaocto