Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen
  • Fotograf: Mariann Stenholm
    Foto: Mariann Stenholm
  • Fotograf: Stinne Lundgård Lande
    Foto: Stinne Lundgård Lande

Svær at bestemme!

Kan let forveksles med Alm. Kantarel, hvorfor den bør bestemmes / bekræftes i forum ud fra gode fotos. Den bliver rødbrun ved berøring og er generelt mere tykkødet end Alm. Kantarel. Se bestemmelsnøgle: www.mycokey.com...MycoKey

Kendetegn

: Hatten er ca. 2-9,5 cm i diameter, hvælvet til affladet eller nedtrykt, det sidste ofte ved ældre eksemplarer. Glat, tør, fra næsten cremefarvet til en cremegullig farve, gulbrunligt til okkerbrunligt anløbende kort efter tryk, især i randen af hatten.

Undersiden har slanke og nedløbende lister, som er forbundet af tværgående åre. Disse lister er fra lyst cremegullige til over i det orangegule.

Stokken er ca. 1-4,5 cm høj og omkring 0,8-2 cm bred. Den er rundcylindrisk eller tilspidset nedefter. Den er cremefarvet til over i det cremegule. Den anløber lædergulligt til gulbrunt efter tryk.

Kødet er fast og endda meget fast i stokken ligesom de to andre ”gule kantareller”. Kødets farve er hvid.

Lugten er en behagelig abrikosagtig lugt, dog ofte svag, og smagen i rå tilstand er en smule bitter med undertoner af abrikos.

Det er en fremragende spisesvamp.

Bleg Kantarel
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Dan Hua Wang

Variation

: Hatten har ofte en stor lys zone eller flere mindre lyse zoner. Disse forekommer i to generelle mønstre: enten er det lokaliseret i hatranden eller også er det centreret i midten. Ofte er den blege zone stor på eksemplarer, hvor den er centreret omkring midten af hatten, og den kan dække hele hatten undtagen de sidste 1-2 mm af hatranden. En anden ofte forekommende variant har et lyst centrum, hvor der rundt i kanten af dette centrum er små, runde, mørke zoner.

Forveksling

: Den kan forveksles med de to andre ”gule kantareller”: Almindelig kantarel (Chantharellus cibarius) og Ametyst-kantarel og så med Almindelig Orangekantarel.

Udbredelse

: Den kan findes i alle egne af landet, men er almindeligst i landets østlige egne. Den er også ganske udbredt i hele Europa og er tilmed også set i andre verdensdele.
Bleg Kantarel - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den ses normalvis fra juni til oktober, men med de seneste års klimaskifte kan den ligesom mange andre svampearter tænkes at forekomme lidt uden for den normale sæson.

Tidsmæssig fordeling

af Bleg Kantarel baseret på Naturbasens observationer:
Bleg Kantarel - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Bleg Kantarel - månedlig fordeling

Biologi

: Denne svamp er en mykorrhizadannende svamp med løvtræ.

Levested

: På jord i løvskove, især på lidt morprægede pletter i gamle bøgeskove i leret og/eller mineralrige jord.

De senest indberettede arter i Naturbasen: