Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Line Dobronyi Johansen
    Foto: Line Dobronyi Johansen
  • Fotograf: Line Dobronyi Johansen
    Foto: Line Dobronyi Johansen
  • Fotograf: Line Dobronyi Johansen
    Foto: Line Dobronyi Johansen

Svær at bestemme!

Kun dronninger kan adskilles morfologisk i gruppen B. terrestris, B. lucorum, B. cryptarum og B. magnus.

Kendetegn

: Lys jordhumle er en super almindelig humlebi i Danmark, muligvis den mest almindelige. Dronningerne er mellem 18 og 22 mm og er derfor en af de større humlebier her i landet. Lys jordhumle hører til den store gruppe af humlebier som er sorte med gule bånd og hvid hale. Hunnerne (som enten er dronninger eller arbejdere) har et gult bånd forrest på forkroppen (thorax), et gult bånd på andet bagkropsled (tergit) og en hvid hale. Dronningens lyse bånd er lyst citrongule. Det forreste bånd er bredt og når en del nedenfor vingebasis. Halen er rent hvid. De klare farver med den sorte grundfarve gør Lys jordhumle-dronningen til en smuk og kontrastrig humlebi, som er en æstetisk nydelse, når den sidder i lilla krokus i det tidlige forår. Arbejderne er langt mere variable i farven, og de gule bånd kan være smalle og mørkere gule end hos dronningen.

Hannerne er langt mere variable, og kan til tider være helt halmgule. De kan dog kendes på de gule hår mellem øjnene (se mere under forveksling).

Lys Jordhumle
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: David Damgaard Dysager

Variation

: Hos hannerne er variationen som sagt stor. De er dog generelt mere lyse end hunnerne og har gule/lyse hår mellem øjnene. Dronningen udviser ikke den store variation og er derfor med lidt øvelse mulig at bestemme i felten. Arbejderne derimod er meget variable i farven, og bredden af det gule bånd på forkroppen varierer, ligesom den hvide hale også kan være mere smudsig. Herved overlapper de med flere lignende arter (se mere under forveksling).

Der forekommer sjældent melanistiske individer, hvor den gule krave forrest på forkroppen er kraftigt reduceret eller helt mangler.

Forveksling

: Lys jordhumle forveksles nemt med de tre andre arter af jordhumle, mørk jordhumle (B. terrestris), pilejordhumle (B. cryptarum) og kravejordhumle (B. magnus). Da der er et stort overlap mellem arterne er det derfor ikke muligt at adskille arbejderne af de fire arter fra hinanden. De følgende karakterer gælder derfor kun dronninger og hanner.

Dronninger (ses i det tidlige forår og igen i højsommeren indtil efteråret)

Mørk jordhumle: Dronningen hos mørk jordhumle har et smallere bånd på forkroppen. Båndet er ofte orange eller til tider brunligt og derfor meget mørkere end hos lys jordhumle. Båndet når kun lidt nedenfor vingebasis. Halen hos mørk jordhumle dronningen er oftest smudsig hvid og ikke rent hvid som hos lys jordhumle. Mørk jordhumle er, ligesom lys jordhumle, meget almindelig i Danmark og derfor oftest den mest oplagte forveksling.

Pilejordhumle: Dronningen hos pilejordhumle har også citrongule bånd og halen er også rent hvid, som hos lys jordhumle. Pilejordhumle har en mørk S-formet tegning i det gule bånd på forkroppen lige ved vingebasis. Det er en karakter der kræver rimeligt gode fotos eller indsamling af dyret for at afgøre. Pilejordhumle er mindre almindelig end lys og mørk jordhumle, men den er udbredt over hele landet og formodentlig underregistreret.

Kravejordhumle: Dronningen ...  Vis mere

Udbredelse

: Arten er almindelig i hele landet og er kendt fra alle distrikter, samt på de fleste øer.
Lys Jordhumle - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: De første overvintrende dronninger flyver, som nogle af de tidligste humlebier, allerede fra midten af marts. Det er ifølge litteraturen en smule senere end mørk jordhumle. Og det er da også oftest mørk jordhumle der rapporteres som årets først flyvende humlebi. Der er dog næppe tale om mere end par ugers forskel.

Arbejderne kommer i løbet af april/maj og boet kulminerer i løbet af juni. Her ses også de først nye dronninger og hanner. De sidste individer flyver helt indtil slutningen af september/start oktober.

Tidsmæssig fordeling

af Lys Jordhumle baseret på Naturbasens observationer:
Lys Jordhumle - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lys Jordhumle - månedlig fordeling

Biologi

: Når dronningen vågner fra sit vinterhi i midten af marts, starter den med at fylde depoterne med nektar. Den besøger ofte arter af pil, tvetand, krokus samt andre tidlige forårsarter. Når dronningen har tanket op, starter eftersøgningen for at finde et egnet redested. Lys jordhumle er rimelig bred i sit valg af redested, men den foretrækker reder nær jorden. Græstuer, forladte musehuller og huller i stensætninger er typiske eksempler.

Når reden er etableret starter æglægningen. Dronningen kan holde æggene varme i kolde perioder ved at anvende svingninger i den kraftige brystmuskulatur. Dronningen står selv for at opfostre de første larver, der udvikler sig til boets første arbejdere. Her efter begynder arbejderne at overtage sliddet med at bringe føde til boet. I starten hjælper dronningen aktivt til med fødesøgningen, men efterhånden som boet vokser, bliver dronningen mere og mere koncentreret om de hjemlige gøremål. Til sidst forlader dronningen overhovedet ikke boet.

De meget effektive lys jordhumle-arbejdere udnytter en lang række planter til at skaffe pollen og nektar. Arten har fint kunnet tilpasse sig til det eksotiske udvalg af planter i de danske haver og parker. Dette er nok også en af forklaringerne på, at lys jordhumle er så almindelig. Det skal dog siges, at lys jordhumle er en ret korttunget humlebi, og d...  Vis mere

Levested

: Lys jordhumle findes i stort set alle biotoper, da den har et meget bredt udvalg af nektar- og pollenkilder. Den findes dog oftest i haver, parker, og i det dyrkede land. Men også på overdrev, enge og heder.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Amiet, F. (1996) Hymenoptera, Apidae 1. Teil, Allgemeiner Teil, Gattungschlüssel, die Gattung Bombus und Psithyrus. Insecta Helvetica volume 12, Schweizerischen

Entomologischen Gesellschaft.

Benton, T. (2009). Bumblebees. Collins.

Bertsch, A. Schweer, H. Tizer, A. (2004). Discrimination of the bumblebee species Bombus lucorum, B. cryptarum and B. magnus by morphological characters and male labial gland secretions. Entomologische Beiträge. 54 (2004) 2. S. 365-386

Bumblebee.org. Bombus terrestris (buff-tailed bumblebee) and lucorum (white-tailed bumblebee).

Cederberg, B. Mossberg, B. (2012) Humlor i Sverige - 40 Arter att älske och förundras över. Bonnier Fakta

Dupont, Y. L. Madsen, H. B. (2010) Humlebier. Natur og Museum nr. 1 marts.

Edwards, M. Jenner, M. (2005). Field Guide to the Bumblebees of Great Britain and Ireland. Ocelli.

Gokcezade, J. F. Greben-Krenn, B. A.

Neumayer, J. Krenn, H. W. (2010) Feldbestimmungsschüssel für die Hummeln Österreichs. Deutschland und der Schweiz (Hymenoptera, Apidae).

Linzer biologiche Beiträge. 42/1. S. 5-42.

Falk. S. Lewington, R. (2015). Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland. British Wildlife Field Guides. Bloomsbury.

Løken, A. (1973). Studies on Scandinavian Bumble Bees (Hymenoptera, Apidae). ...  Vis mere

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Purpurlædersvamp
Purpurlædersvamp
Chondrostereum purpureum
Skrubtudse
Skrubtudse
Bufo bufo
Sorthvid
Sorthvid Jordbi
Andrena cineraria
Rødhalet
Rødhalet Jordbi
Andrena haemorrhoa
Kløvblad
Kløvblad
Schizophyllum commune
Butsnudet
Butsnudet Frø
Rana temporaria
Dagsommerfugl
Dagsommerfugl ubest.
Rhopalocera indet.
Burre-Snerre
Burre-Snerre
Galium aparine
Almindelig
Almindelig Vorterod
Ranunculus ficaria ssp. fi...
Kruset
Kruset Skræppe
Rumex crispus
Vår-Gæslingeblomst
Vår-Gæslingeblomst
Draba verna
Plante
Plante ubest.
Plantae indet.
Butsnudet
Butsnudet Frø
Rana temporaria
Rørhøg
Rørhøg
Circus aeruginosus
Skrubtudse
Skrubtudse
Bufo bufo
Gravand
Gravand
Tadorna tadorna
Troldand
Troldand
Aythya fuligula
Torskemundbladbille
Torskemundbladbille
Chrysolina sanguinolenta
Blæretang
Blæretang
Fucus vesiculosus
Tarm-Rørhinde
Tarm-Rørhinde
Ulva intestinalis
Lavvandsrur
Lavvandsrur
Semibalanus balanoides
Grågås
Grågås
Anser anser
Stor
Stor Strandsnegl
Littorina littorea
Ungefødende
Ungefødende Strand...
Littorina saxatilis
Grågås
Grågås
Anser anser
Klyde
Klyde
Recurvirostra avosetta