Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Harald Dühmert
    Foto: Harald Dühmert
  • Fotograf: Harald Dühmert
    Foto: Harald Dühmert
  • Fotograf: Harald Dühmert
    Foto: Harald Dühmert

Atlas

: Mørk Svirreflue overvåges i Atlasprojektet Danmarks Svirrefluer

Kendetegn

: Længde 6-8 mm. Imago er overvejende blank sort, hunnen med seks gule rektangulære pletter og hannen med fire smalle bleggule pletter på bagkroppen der spidser til ind mod midten (2. bagkropsled uden gule pletter). Hannen har oftest et helt sort ansigt, hvor hunnen har en sort midterstribe med gult på siderne. Hunnens pande samt øjnenes bagkant er ubestøvet. Hannen har sort behåring på brystets overside og scutellum. Hunnens scutellum er sort nogle gange med en brunlig midte. Benene er sorte og oftest med gulbrune knæ. Øjnene hos begge køn er ubehårede.
Mørk Svirreflue
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Harald Dühmert

Variation

: Der er en markant kønsforskel, som beskrevet ovenfor.

Forveksling

: Hannen kan især forveksles med Firplettet svirreflue (M. quadrimaculata), som dog har gul behåring på scutellum og tæt kort behårede øjne. Hunnen kan især forveksles med Håret svirreflue (M. lasiophthalma), som dog har et bestøvet tværbånd i panden og tæt kort behårede øjne. Mørk svirreflue kan også forveksles med andre Melangyna-arter, som dog først flyver senere på sommeren, samt overfladisk med Halvmåne-busksvirreflue (Parasyrphus punctulatus), som dog bl.a. har meget lysere fødder.

I bestemmelsesnøglerne kan man downloade to nøgler til artsbestemmelse af Melangyna slægten (én for hunner og én for hanner).

Udbredelse

: Den er antagelig udbredt i de fleste landsdele, men meget lokal og ikke almindelig. I øvrigt vidt udbredt i den tempererede del af Europa, Asien og Amerika.
Mørk Svirreflue - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: En tidlig forårsart der træffes fra midten af marts til begyndelsen af maj. Den ses bl.a. på blomster af Anemone, Pil, Slåen og Kirsebær.

Tidsmæssig fordeling

af Mørk Svirreflue baseret på Naturbasens observationer:
Mørk Svirreflue - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Mørk Svirreflue - månedlig fordeling

Biologi

: Den overvintrer som puppe og er en af de tidligste svirrefluearter. Imago flyver fra marts til ind i maj. Larven er antagelig bladlusædende, men ikke nærmere kendt. Der er én årlig generation.

Levested

: Den findes især i lysåben skov, også i nåleskov.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Bygebjerg, R., 2005: Svirrefluer. Den Danske Rødliste. www.dmu.dk

Torp, E, 1994: Danmarks Svirrefluer. Apollo Books, Stenstrup.

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugar. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. Uppsala 2009.

De senest indberettede arter i Naturbasen: