Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Gert Rasmussen
    Foto: Gert Rasmussen
  • Fotograf: Emil Lütken
    Foto: Emil Lütken
  • Fotograf: Emil Lütken
    Foto: Emil Lütken

Atlas

: Almindelig Marksvirreflue overvåges i Atlasprojektet Danmarks Svirrefluer

Kendetegn

: Længde: 6-10mm. Ansigtet er gult, gult behåret, med sort ansigtsstribe og med sorte kinder. Lunula bag antennerne er gul og panden mere eller mindre gullig. Issen er sort, og på hunnen fylder det sorte foran det forreste punktøje normalt kun mellem 1/4 til 1/3 af afstanden til antennebasis. Scutellum med gule hår.

Hannens parpletter på 3. og 4. bagkropsled, som kan have et lidt firkantet udtryk, er som regel sammenhængende af et mere eller mindre bredt bånd. Hos begge køn når især forhjørnerne af parpletterne ud over sidekanterne. Hannens for og mellemlår er sorte i indre halvdel, mens baglåret har 3/4 af låret sort. 5. bagkropsled er gult, indimellem med en mindre sort plet.

Hunnens parpletter er altid adskilt og har typisk en ret lige bagkant. 5. bagkropsled har en stor sort plet. For og mellemlårene er kun sorte ved basen.

Almindelig Marksvirreflue
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Robert Toft

Variation

: Hannens parpletter er noget varierende, fra helt adskilt til meget sammenflydende.

Forveksling

: Alm. marksvirreflue minder om mange svirrefluer med gule parpletter, men marksvirrefluerne kan som oftest kendes på den ret store og brede pande, som også minder om agersvirrefluernes. Disse er dog generelt væsentlig større fluer.

Man går dog sjældent galt i byen, ift. de andre marksvirrefluer, ved, at tjekke Alm. marksvirreflues 3. og 4. bagkropsled. Her når de, især forhjørnerne, ud over sidekanterne. Dette ses ellers kun ved meget gule eksemplarer af Bredbåndet marksvirreflue-hanner. Deres parpletter følger dog forkanten af leddene hele vejen til sidekanten, mens Alm. marksvirreflues parpletter bøjer væk fra forkanten ud mod sidekanten.

Hunnen af Bredbåndet marksvirreflue har næsten altid gule bånd og bør derfor ikke være svær at skelne fra hunner af Alm. marksvirreflue. Men da disse også når udover sidekanterne og båndende kan være delt i to parpletter, kan det blive svært at skelne dem fra hinanden. Bredbåndet marksvirreflues Parpletter/bånd ligger dog generelt noget tættere på forkanten af leddene og bøjer ikke så kraftigt væk fra forkanten på vej mod sidekanten som ved hunnerne af Alm. marksvirreflue.

Udbredelse

: Alm. marksvirreflue er udbredt over hele landet og meget almindelig.
Almindelig Marksvirreflue - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Flyvetiden starter i begyndelsen af maj, og den kan ses til slut november.

Tidsmæssig fordeling

af Almindelig Marksvirreflue baseret på Naturbasens observationer:
Almindelig Marksvirreflue - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Almindelig Marksvirreflue - månedlig fordeling

Levested

: Kan træffes på næsten alle slags biotoper og er fundet på 25 arter af blomstrende planter.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Danmarks Svirrefluer og Nationalnyckeln: Blomflugor.

De senest indberettede arter i Naturbasen: