Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Pletfluer (Ulidiidae)

En lille familie af mellemstore til små fluer. Vingerne har hos de fleste arter nogle få mørke, veladskilte pletter, mens de hos andre arter har mørke tværbånd, enkelte arter har uplettede vinger. Fluerne går og svinger med vingerne i roende bevægelser lige som hos båndfluerne (Tephritidae). Hunnernes bagkropsspids er som hos båndfluerne udformet som et stift læggerør. Modsat båndfluerne er der ingen brud på ribben i vingens forrand, costa; subcosta er tydelig og udmunder i en blid bue i costa. Ansigtet har under hver antenne en tydelig grube.

Larverne lever i henfaldende plantemateriale og gødning.

Der er kendt 14 arter pletfluer i Danmark, fordelt på 8 slægter. Den almindeligste art er Ceroxys urticae, der har skinnende sort bagkrop og sorte pletter på vingerne. Arterne i slægterne Melieria, Tetanops og Otites har grå krop og mere grå pletter på vingerne. Slægten Herina omfatter små fluer med mørke tværbånd på vingerne. Et afvigende pletmønster på vingerne har den almindelige sorte art Seioptera vibrans, som kun har en enkelt mørk plet ved vingespidsen (samt mørkere vingemærke); herved minder den om svingefluerne (Sepsidae), men den er større og kraftigere bygget med bredere vinger. Et par meget sjældne arter i slægterne Homalocephala og Ulidia har helt klare vinger uden pletter.

Familien udgøres af to grupper, som tidligere har været anset for to forskellige familier: Otitidae omfattende arterne med plettede vinger og Ulidiidae omfattende arterne med klare vinger. Da Ulidiidae er det ældste familienavn, har det desværre prioritet over det langt mere velkendte navn Otitidae, hvortil det danske navn pletfluer har været knyttet.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: