Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Per Bo Ravnå
    Foto: Per Bo Ravnå
  • Fotograf: Rune Kau Holst
    Foto: Rune Kau Holst
  • Fotograf: Niels Jørgen Rosenkrants
    Foto: Niels Jørgen Rosenkrants

Kendetegn

: Længde: 3-4 mm. En lille flue med glinsende sort krop og sorte tværbånd på vingerne. Hovedet er rødgult, ansigtet lysere. Antennerne er rødgule. Brystets overside sort, yderst fint gulagtigt pudret med tre sorte længdestriber og gule skuldre, sidestriber på brystet og gult scutellum. Benene er rødgule med sorte lår. Vingerne er klare med sortbrune tværbånd: et nær vingebasis fra vingens forkant til analfeltet, et andet fra vingemærket næsten til vingens bagrand, et tredje fra vingens bagrand over den bageste tværribbe til vingens forrand, hvor det flyder sammen med båndet i vingespidsen, desuden er der mellem det andet og det tredje tværbånd et kort tværbånd fra forranden. Bagkroppen er sort.
Kirsebærflue
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Per Bo Ravnå

Variation

: Arten varierer ikke meget. Bagkroppen skal kunne have gule tværbånd. Bag- og undertiden også mellemskinnebenene skal kunne have en brun ring. Hunnen kendes på sit læggerør, mens hannens bagkropsspids er mere afrundet.

Forveksling

: Forvekslingsmuligheder er kun arterne i slægten Urophora, der også har sort krop og gult scutellum og sidestriber på brystet. Kirsebærflue (Rhagoletis cerasi) har i modsætning til disse et ekstra, kort tværbånd på vingerne mellem de komplette bånd. De øvrige danske arter i slægten Rhagoletis har rødgul krop.

Udbredelse

: Arten er almindelig og udbredt i Danmark.
Kirsebærflue - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den voksne flue er fremme i juni-september.

Tidsmæssig fordeling

af Kirsebærflue baseret på Naturbasens observationer:
Kirsebærflue - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Kirsebærflue - månedlig fordeling

Biologi

: Æggene lægges på modnende frugter af kirsebær. De hvide larver borer sig ind i frugten og fouragerer omkring stenen. Når de er fuldt udviklede, baner de sig vej ud, falder ned på jorden og overvintrer som pupper i jorden. Beskadigede kirsebær har et blødt, brunt område omkring stilken, og frugtens indre er råddent. Kirsebærfluen kan forekomme i de fleste lande, hvor der dyrkes kirsebær, men den optræder kun som skadedyr, hvor klimaet er virkelig varmt. Andre værtsslægter nævnt i litteraturen er Berberis og Gedeblad (Lonicera). Det latinske artsnavn "cerasi" betyder "kirsebærrets".

Levested

: I haver og skove.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Toms, A.M. & M.H. Dahl, 1976: Pests and diseases of fruit and vegetables. - Blandford, 188 s.

Wahlgren, E., 1919: Svensk insektfauna. 11. Tvåvingar. Diptera. Andra underordningen Cyclorrhapha. Andra gruppen Schizophora. Fam. 13-20.

De senest indberettede arter i Naturbasen: