Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin
  • Fotograf: Jonas Hansen Tchikai
    Foto: Jonas Hansen Tchikai
  • Fotograf: Bent Navne
    Foto: Bent Navne

Kendetegn

: De voksne buksbomhalvmøl har et vingefang på ca. 40 mm. Vingerne er lyse med et lilla skær og en bred brun kant. Selve kroppen er som regel lys, hvorimod hoved, forkrop og spidsen af bagkroppen er brunlig.

Æggene er ca. 1 mm store og svagt lysegrønne.

Larven er op til 38 mm lang og er primært grøn med hvide og gule striber og med rækker af sorte, hvidkantede prikker. Hovedet er sort.

Buksbomhalvmøl
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Laila Rasmussen

Variation

: Den mest almindelige variant har hvide vinger med en bred brun kant, men der er også observeret en variant som primært er helt lysebrun.

Forveksling

: Larven af buksbomhalvmøl minder om larven af stor kålsommerfugl.

Udbredelse

: Buksbomhalvmøllet er en art, der oprindeligt hører hjemme i fugtige, subtropiske områder i Østasien. Arten blev første gang registreret i Europa i 2006 og i Danmark i 2013. Den har siden spredt sig med udgangspunkt i områderne omkring København og Odense. Selvom den har spredt sig hurtigt, kan arten ikke betegnes som invasiv, da den ikke truer bestande af nogen hjemmehørende arter.
Buksbomhalvmøl - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Voksne buksbomhalvmøl er på vingerne fra april/maj til september. Voksne møl flyver desuden mest om natten.

Tidsmæssig fordeling

af Buksbomhalvmøl baseret på Naturbasens observationer:
Buksbomhalvmøl - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Buksbomhalvmøl - månedlig fordeling

Biologi

: Buksbomhalvmøllet har to eller tre generationer om året. Æggene lægges på buksbom på bladenes underside. Æggene klækker til små larver i løbet af en uges tid. Larverne fortærer og skeletterer bladene på buksbom og kan endda finde på at gnave i barken på grene og stammer. Larverne kan helt afløve buskene og ved kraftige angreb dræbe busken. Larvens efterladenskaber ses som store mængder af små gråbrune kugler. De spinder en masse silkeagtige, hvide tråde mellem grene og blade for at beskytte sig. Larven overvintrer som kokon.

Levested

: Larven lever af blade og skud fra arter af buksbom (Buxus).

De senest indberettede arter i Naturbasen: