Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Per Andresen
    Foto: Per Andresen
  • Fotograf: Thomas Friis Poulsen
    Foto: Thomas Friis Poulsen
  • Fotograf: Ole Ohm Lundager
    Foto: Ole Ohm Lundager

Kendetegn

: Skovkartespinder er en mørkebrun, kraftigt bygget edderkop på en lille cms penge. Forkroppen er nøddebrun, mens hovedet er mørkebrunt. Bagkroppens sider er brunviolette, oversiden af bagkroppen lyserødlig, og endelig er midtermærket på bagkroppen igen brunviolet. Det er kun skov- og huskartespinder, der er så store og med så karakteristisk farvesammensætning.
Skovkartespinder
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Henriette Toftegaard

Forveksling

: Arten forveksles umanerlig let med huskartespinder, og sikker bestemmelse kræver, at man tager kønsorganerne i nærmere øjesyn. Hannens palper har to apofyser, der er nogenlunde lige lange og af samme statur, mens huskartespinders ene apofyse er meget tynd og krum.

Udbredelse

: Arten er ekstremt almindelig og udbredt over hele landet.
Skovkartespinder - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Edderkoppen lever i skjul dagen igennem, men den kan normalt lokkes frem med en flue eller en bille. Er man til mere drastiske metoder, kan man altid fjerne noget bark. Hannerne er kønsmodne om efteråret og ses da vandre rundt efter hunnerne, som i øvrigt er kønsmodne året igennem. Efter parring lægges æggene i en kokon inde i retræten, hvorefter moderen dør og bliver spist af de kære små. Sådan er det oftest hos edderkopper.

Tidsmæssig fordeling

af Skovkartespinder baseret på Naturbasens observationer:
Skovkartespinder - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Skovkartespinder - månedlig fordeling

Biologi

: Skovkartespindere spinder ekstremt fint kartet spind rundt om deres skjulested, som normalt er under bark på ældre træer, i revner eller andre hulheder. Når et bette kræ sidder fast i kartespindet, kommer edderkoppen frem og overmander byttet.

Levested

: Skovkartespinder er - som navnet antyder - primært en skovart, og den er ekstremt almindelig under bark. Personligt har jeg dog også mødt den i dusinvis på kirkemuren i Feldballe, hvor det nærmeste, vi kommer skov, er enebær og thujaer. Her burde man egentlig forvente huskartespindere, men nærstudier af adskillige dusin hanner har endnu ikke afsløret huskartespindere. Skovkartespinderes hanner vandrer dog formentlig langt omkring i jagten på hunner, og alle individer er truffet i højder på mindre end en halv meter.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Roberts, M.J. 1995: Spiders of Britain & Northern Europe.

De senest indberettede arter i Naturbasen: