Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Helle  Jeberg
    Foto: Helle Jeberg
  • Fotograf: Christian Sørensen
    Foto: Christian Sørensen
  • Fotograf: Christian Sørensen
    Foto: Christian Sørensen

Atlas

: Gåsebille overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Gåsebillen er en lille, farverig torbist med en kropslængde på 7 til 12 mm. Set ovenfra er den ret aflang og parallelsidet, og fra siden forekommer den lettere affladet. Hoved og forbryst er mørkegrønne eller sortgrønne med et flot metalskær, og hovedet er bredt, rektangulært og afrundet fortil. Øjnene er store og sorte, og antennerne er inderst brunlige og yderst sorte, ret små, og ender i en kølle med tre lameller. Forbrystet er forsynet med en svag rand langs siderne og bagtil, med tydeligt skarpe baghjørner og en ret lige bagrand med to afrundede markeringer til dækvingerne. Hoved og forbryst er forsynede med en tydelig punktering, der er langt tættere på hovedet. Det bredt U-formede scutellum er af samme farve som hoved og forbryst, hvilket står i skarp kontrast til de lyse- eller mellembrune dækvinger, der ligeledes har en grov punktering og uregelmæssige lister i ret lige rækker. De to sidste bagkropsled rager ud bag dækvingerne, men det er ikke så tydeligt ovenfra, da de er nedbøjede. Benene er ret korte og kraftige, og er sorte ligesom kroppens underside, men især skinneben og fødder kan have tendens til brunfarvning. Et karakteristisk træk er kløerne på det forreste og midterste benpar, hvor den ydre klo er betydeligt kraftigere end den indre, og nærmest er splittet op i to. Hele kroppen er dækket af lange stride, gråb...  Vis mere
Gåsebille
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Jesper Reibel

Variation

: Gåsebillen varierer ikke meget morfologisk, men der kan være en smule variation i hovedets og forbrystets mørke farve og metalskær, og en smule i dækvingernes brunlige nuance, der kan variere fra det typiske mellembrun til lysebrun eller mørkt rødbrun. Dækvingerne kan tit være mørkfarvede langs sømmen eller siderne. Gåsebillen er altid dækket af stride hår, men hårbeklædningen på dækvingernes overside kan variere, og er hos nogle eksemplarer kun ret svagt udviklet.

Forveksling

: Kombinationen af karaktertræk beskrevet ovenfor gør gåsebillen ret karakteristisk, og ser man lidt nøjere efter, bør arten ikke kunne forveksles med andre danske biller. Klitoldenborren ligner gåsebillen ganske meget i generel habitus, men den er betydelig større, har længere og kraftigere ben, en bredere, mere hvælvet krop, et betydelig mere trekantet forbryst, og dens brunlige dækvinger har normalt områder med grønligt skær, hvilket gåsebillen mangler.

En anden mulig forveksling er med den lille engoldenborre (Hoplia philanthus) ligner gåsebillen en del, selvom der er en del forskelle. Engoldenborren er langt mere sjælden og lokal end gåsebillen, og selvom den også har brune dækvinger og mørkt hoved og forbryst, forekommer forbryst og hoved oftest bare mørke eller nærmest sorte og uden gåsebillens metalskær. En meget tydelig karakterforskel er, at engoldenborren mangler gåsebillens karakteristiske behåring. Engoldenborren er også tydeligt bredere og kraftigere bygget end gåsebillen, og ofte et par millimeter mindre. Gåsebillen har mørke eller sorte ben, mens engoldenborrens hun har brunlige ben (hannernes er sorte). Engoldenborren har også langt kraftigere og længere ben i forhold til kroppen end gåsebillen. Gåsebillens brunlige dækvinger har grov punktering og uregelmæssige, ophøjede lister, hvilket engoldenborren...  Vis mere

Udbredelse

: Gåsebillen er vidt udbredt i Europa, og er mange steder et almindeligt og endda skadevoldende insekt. Den findes så langt mod øst som de østlige Sibirien og Mongoliet. I Danmark er gåsebillen almindelig og udbredt over stort set hele landet. Selvom arten trives bedst på lette jorde, findes den i alle landsdele. Den danske rødliste vurderer arten som almindelig og ikke truet, og bestanden vurderes ikke at være undergået nedgang i nyere tid.
Gåsebille - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Gåsebillen kommer frem i sidste del af maj måned, og hovedflyvetiden ligger i juni, hvor arten er mest talrig. Flyvetiden ebber ud i begyndelsen af juli, og det er ikke almindeligt at træffe arten efter midten af juli.

Tidsmæssig fordeling

af Gåsebille baseret på Naturbasens observationer:
Gåsebille - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Gåsebille - månedlig fordeling

Biologi

: Gåsebillen er en udbredt og almindelig kendt torbist i den brede offentlighed, ikke mindst som skadedyr i haver, landbrug og planteskoler. De voksne biller er dagaktive, og kan især om formiddagen ses sværme omkring i solskinnet i søgen efter føde, enten omkring buske og træer eller flyvende lavt henover græsklædte områder. De er klart mest aktive i varmt, solrigt vejr, mens de er inaktive på grå, regnfulde dage. Studier har vist, at dyrene generelt begynder at blive aktive, når temperaturen om morgenen overstiger 13 grader, hvor de begynder at bevæge sig rundt, men de begynder generelt først at flyve, når temperaturen overstiger 15 grader. Dyrene sværmer ofte kun omkring tre timer, hvorefter de sidder på planterne og hviler eller æder. Hunnerne sværmer ikke, men ses ofte siddende i græsset eller på deres foderplanter, mens hannerne kan ses sværme omkring enten enkeltvis eller i mindre flokke, typisk 1-1,5 meter over jorden. Billerne æder løv fra en række træer f.eks. eg, bøg, hassel eller birk, men er også glade for bladene og blomsterne på roser og frugttræer, f.eks. æble, pære eller kirsebær. Studier fra bl.a. England har vist, at dyrene er særlig glade for blomstrende hvidtjørn (Crataegus sp.). Man kan se dyrenes gnaverier som små uregelmæssige huller i bladene. Hvis billerne optræder talrigt, kan de således beskadige løvet på t...  Vis mere

Levested

: Gåsebillen er udbredt i åbne områder, enge, overdrev, grøftekanter, grusgrave, skovenge og lignende, hvor der forekommer en naturlig bevoksning af blomster og stauder og rigelig med græsser, men menneskets anlæggelse af store områder med græsplæner betyder naturligvis, at de tit kan findes særlig hyppigt i haver, planteskoler, golfbaner eller landbrug, hvor de ofte er særdeles uvelkomne gæster, der bekæmpes med stor iver. Dyrene er særlig udbredte på lette, sandholdige eller kalkholdige jorde, og her ser man også de værste masseforekomster og efterfølgende skader på de menneskeskabte habitater. Desuden er de gode lokaliteter ofte også karakteriserede ved, at være bakkede og med relativt meget nedbør.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Borg-Karlson, A.-K. (1989): Attraction of Phyllopertha horticola (Coleoptera: Scarabaeidae) males to fragrance components of Ophrys flowers (Orchidaceae, section Fuciflorae). Ent. Tidsskr. 109: 105-109.

Bunalski, M. (1999): Die Blatthornkäfer Mitteleuropas. Coleoptera, Scarabaeoidea. Bestimmung Verbreitung Ökologie. Bratislava.

Hansen, M. (1996): Katalog over Danmarks biller. Entomologiske Meddelelser 64: 1-231.

Hansen, V. (1964): Fortegnelse over Danmarks biller (Coleoptera). Entomologiske Meddelelser 33: 1-506.

Koch, K. (1991): Die Käfer Mitteleuropas. Ökologie. Volume 2. Krefeld, Goecke & Evers.

Lyneborg, L. (1976): Biller i farver. Politikens Forlag.

Raw, F. (1951): Ecology of the garden chafer, Phyllopertha horticola, with preliminary observations of control measures. Bull. Amat. Res. 42: 605-646.

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Almindelig
Almindelig Guldnælde
Lamiastrum galeobdolon ssp...
Tovinget
Tovinget Insekt ub...
Diptera indet.
Storblomstret
Storblomstret Kodr...
Primula vulgaris
Almindelig
Almindelig Brandbæ...
Senecio vulgaris
Vår-Gæslingeblomst
Vår-Gæslingeblomst
Draba verna
Dun-Birk
Dun-Birk
Betula pubescens
Stillits
Stillits
Carduelis carduelis
Trane
Trane
Grus grus
Mos
Mos ubest.
Bryophyta indet.
Gyldengrå
Gyldengrå Munkehat
Melanoleuca cognata
Svamp
Svamp ubest.
Fungi indet.
Rørhøg
Rørhøg
Circus aeruginosus
Trane
Trane
Grus grus
Mangebladet
Mangebladet Lupin
Lupinus polyphyllus
Kæmpe-Turt
Kæmpe-Turt
Cicerbita macrophylla
Almindelig
Almindelig Vinterk...
Barbarea vulgaris s.l.
Ptychoptera
Ptychoptera albimana
Stor
Stor Havesvirreflue
Syrphus torvus
Landsvale
Landsvale
Hirundo rustica
Digesvale
Digesvale
Riparia riparia
Rød-El
Rød-El
Alnus glutinosa
Lang
Lang Græssvirreflue
Melanostoma scalare
Lundgylden
Lundgylden
Smyrnium perfoliatum
Butsnudet
Butsnudet Frø
Rana temporaria
Strandtudse
Strandtudse
Epidalea calamita
Svamp
Svamp ubest.
Fungi indet.