Den danske Rødliste er en fortegnelsen over danske dyre-, plante- og svampearter, der er blevet rødlistevurderet efter retningslinier udarbejdet af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN.
At rødlistevurdere vil sige at foretage en vurdering af plante- og dyrearternes risiko for at uddø.
Formålet med rødlisten er dels at tilvejebringe et grundlag, som kan bruges til vurdering af udviklingen i den biologiske mangfoldighed i Danmark og dels at opfylde internationale forpligtelser i henhold til Biodiversitetskonventionen, som Danmark ratificerede i 1994.
Rødlisten danner således et grundlag for en prioritering af naturovervågningen i Danmark og skaber en platform for naturforvaltnings- og naturbeskyttelsesarbejde nationalt og internationalt.
Rødlistekategorierne
Forsvundet (RE, regionally extinct): En art er forsvundet, når det er hævet over enhver rimelig tvivl, at det sidste individ, som havde en reel mulighed for reproduktion indenfor landets (regionens) grænser, er dødt eller forsvundet fra landet (regionen).
Kritisk truet (CR, critically endangered): En art henføres til kategorien kritisk truet, når der er en overordentligt stor risiko for, at den vil uddø i vild tilstand i meget nær fremtid.
Moderat truet (EN, endangered): En art henføres til kategorien moderat truet, når der er en meget stor risiko for, at den vil uddø i vild tilstand i nær fremtid.
Sårbar (VU, vulnerable): En art henføres til kategorien sårbar,, når der er en stor risiko for, at den vil uddø i vild tilstand på længere sigt.
Næsten truet (NT, near threatened): En art henføres til kategorien næsten truet, hvis den ikke opfylder ét af kriterierne for kritisk truet (CR), moderat truet (EN) eller sårbar (VU), men er tæt på at opfylde ét af kriterierne for sårbar.
Øvrige kategorier (arterne er ikke rødlistede)
Ikke truet (LC, least concern): En art kategoriseres ikke truet, hvis det ved vurderingen viser sig, at den ikke opfylder kriterierne for hverken kritisk truet (CR), moderat truet (EN) eller sårbar (VU) eller vurderes at være næsten truet (NT).
Utilstrækkelige data (DD, data deficient): Til denne kategori henføres de arter, hvor der ikke foreligger tilstrækkelig viden om deres udbredelse og/eller populationsstatus til, at der kan foretages en direkte eller indirekte vurdering af deres risiko for at uddø. Ifølge kategoriens kriterier bør der dog være en mistanke om, at arten kan være truet eller endog forsvundet.
Vurdering ikke mulig (NA, not applicable): En art kategoriseres vurdering ikke mulig, hvis der er tale om arter, hvor en rødlistevurdering ikke er mulig, fordi det eksempelvis drejer sig om indførte arter eller strejfende individer eller arter under etablering dvs. at den har været i landet i mindre end 10 år.
Ikke bedømt (NE, not evaluated): En art kategoriseres ikke bedømt, hvis der ikke er foretaget en vurdering af den, eller hvis en vurdering af den ikke kan foretages, f.eks. hvis den er overset, eller den ikke opfylder betingelserne for en rødlistebedømmelse.
Læs mere på rødlistens hjemmeside
Erik Andersen
2 år siden
· 224 svar
Det kunne vel være mygindiana
Synes godt om · Svar · 0
Jens Holmkvist
2 år siden
Hej Erik
Undskyld for det sene svar. Men mange tak for din vurdering - den havde jeg ikke lige skudt mig ind på - tak for det. Det er godt set.
Vh
Jens
Synes godt om · Svar · 0
Jens Holmkvist
2 år siden
Hej Erik
Jeg må indrømme at jeg har fået lidt kolde fødder angående mygindiana - der er kun 3 indberetninger i naturbasen - og det ser ikke ud til at den er noteret fra Fyn - dertil kommer flyvetiden som ser ud til at slutte i begyndelse af juli - Så - jeg er nødt til at vente på yderligere reaktioner
Vh
Jens
Synes godt om · Svar · 0
Erik Andersen
2 år siden
· 224 svar
Arten er ikke sjælden og den er fundet på fyn tidligere selv om det ikke fremgår af baserne. Den er krævende med lokalitet og lever på tyttebær. Mon ikke der står tyttebær på højstrup øvelsesplads ved siden af dig? Lokaliteten ser ud til at passe.
Men hvis dyret er gråt uden lilla og røde skæl og ikke er relativ stor, så eR det ikke mygindiana.
I stedet kan det så være semifasciana, hvor tegninger synes at passe. Måske bedre end mygindiana endda som dog varierer.
Synes godt om · Svar · 0
Jens Holmkvist
2 år siden
Hej Erik
Tak for din tilbagemelding. Hvis du går ind på Ejvind Palms oversigter over visse slægter af viklere - så vil du finde Argyroploce mygindiana - hvor han bl.a. skriver at den er hypiig i Nordjylland - og sjælden i det øvrige land - der er kun en enkel markering på sydfyn på hans udbredelseskort. Når jeg går ind i databasen Bugbase . så er der ingen indberetninger fra fyn i peridoen 2015 og til nu. Så jeg ved snart ikke ... hvad siger du til det? Jeg synes iøvrigt at det er gråt og uden røde skæl - farverne kan nok godt snyde lidt på foto
Vh
Vh
Jens
Synes godt om · Svar · 0
Erik Andersen
2 år siden
· 224 svar
Jeg siger at hvis du har et lyngområde med tyttebær ved siden af dig er der ingen geografisk grund til at den ikke skulle være dig.
Hvis den er grå hvad siger du så til semifasciana?
Synes godt om · Svar · 0
Jens Holmkvist
2 år siden (redigeret for 2 år siden)
Hej Erik
Det med lyngområde og tyttebær er desværre udelukket i mit område - Jeg har studeret Ejvind Palms beskrivelse af A. semifasiana - og er kommet til den konklusion at det godt kan være den - omend jeg er lidt usikker - for det kunne også være en Cnaphia sp. Men jeg indberetter den som A. semifasciana. Tak for dine indspark - bliv endelig ved med det - det er nyttigt.
Vh
Jens
Synes godt om · Svar · 0
Log på for at skrive en kommentar eller et svar