Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Morten Rasmussen
    Foto: Morten Rasmussen
  • Fotograf: Morten Rasmussen
    Foto: Morten Rasmussen
  • Fotograf: Morten Rasmussen
    Foto: Morten Rasmussen

Atlas

: Poppelbuk overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Den store smukke poppelbuk er en af Danmarks største træbukke, og et festligt, imponerende indslag i høj- og eftersommerens insektfauna. Den bliver 20-28 mm lang, og kroppens grundfarve er dybsort, men hele dyret er dækket af en tæt, gullig eller grågul filtbehåring. Den sorte grundfarve kan ses langs hele dyrets overside i form af små, sorte, skinnende pletter, der især er tydelige langs dækvingerne som kraftige, sorte punkter. Den gullige filtbehåring er tættere langs dyrets underside, og her er de sorte pletter færre og mindre. Set ovenfra fremstår poppelbukken langstrakt og elegant, men fra siden syner den mere hvælvet og kraftigt bygget. Saperda-træbukkene kaldes nogen gange for de fladhovedede træbukke, for det store, flade hoved holdes lodret, og skaber derved en abrupt afrundet forende. Antennerne er lange og elegante, og ringede med sort og lysegråt eller gråhvidt undtaget de yderste led, og de store øjne er sortbrune. Kæberne er meget kraftige og spidse, og er ligesom resten af dyret sorte, men dog ofte med en grålig farve på oversiden. Forbrystet er aflangt og valseformet med en svag midterkøl, og dækvingerne er lange og hvælvede, og tydeligt bredest ved skuldrene, og de ender i en stump lille spids ved bagkropsspidsen. Scutellum er forholdsvis stort og halvcirkelformet. Benene er ret korte og kraftige, med korte, bre...  Vis mere
Poppelbuk
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: ODM

Variation

: Poppelbukken varierer ikke meget morfologisk, men der er en vis variation i filtbehåringens farve, der kan variere fra nærmest sennepsgul til askegrå eller gråbrun.

Forveksling

: Poppelbukkens størrelse og udseende gør den nærmest umulig at forveksle med nogen anden dansk bille. Både tidselbukken og poppelbukkens nære slægtning aspebuk kan ligne overfladisk, men begge disse arter er langt mindre. Poppelbukken har en søsterart i Nordamerika, Saperda calcarata (the poplar borer), der morfologisk og økologisk minder meget om den.

Udbredelse

: Poppelbukken er vidt udbredt i Europa og dens udbredelsesområde strækker sig østpå til Kaukasus og det vestlige Sibirien. I Danmark er den relativt vidt udbredt men ikke synderlig almindelig, selvom den kan være ret talrig på egnede lokaliteter. Den danske rødliste vurderer den danske bestand som værende stabil, og derfor som ikke truet, men ældre fund synes dog at vise en større udbredelse for poppelbukken tidligere end i dag.
Poppelbuk - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Imagines er fremme i juli til september, men kan i varme år ses helt fra slutningen af juni.

Tidsmæssig fordeling

af Poppelbuk baseret på Naturbasens observationer:
Poppelbuk - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Poppelbuk - månedlig fordeling

Biologi

: Poppelbukken har en interessant biologi. Som artsnavnet antyder, er den tæt knyttet til popler, og den kan yngle i en række forskellige poppelarter, fortrinsvis balsampoppel (Populus balsamifera), berlinerpoppel (P. berolinensis), landevejspoppel (P. canadensis) og sortpoppel (P. nigra), men den går også af og til på sølvpoppel (P. alba) og kinesisk poppel (P. simonii). I de skandinaviske lande synes bævreasp (P. tremula) at være et yndet værtstræ. De voksne dyr sidder om dagen på grene og blade i trækronerne, men i skumringen begynder de, at bevæge sig rundt, og gnave af bladene. Gnavesporene er meget karakteristiske, og er ofte det, man først får øje på. I modsætning til sommerfuglelarver, der gnaver fra bladranden og indad, gnaver poppelbukken typisk store, runde eller ovale huller i bladene, der ikke når ud til bladranden, og de kraftige kæber betyder, at hullernes kanter er grove, uregelmæssige og nærmest savtakkede. De gnaver også af skud og knopper. Dyrene flyver også omkring om aftenen, men deres spredningsevne er ikke stor, for de er ret stedbundne. Som mange træbukke kan også poppelbukken stridulere (knirke) ved, at gnide forbrystets bagkant mod en liste på bagbrystet. Dyrene stridulerer som forsvar, og man kan tydeligt høre det, hvis man tager et dyr op i hånden. Parringen sker på større grene oppe i trækronerne, og hunne...  Vis mere

Levested

: Poppelbukken er tæt knyttet til sine værtstræer, og er derfor typisk at finde i løvskove på federe jorde, men den kan også findes i alleer, på træklædte overdrev, i gamle haver og plantager.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Allegro, G. (1988): Distribuzione spaziale delle uova di Saperda carcharias L. (Coleoptera Cerambycidae) in pioppeto. Atti XV Cong. Naz. It. Entomologia (LAquila): 423-30.

Arru, G.M. (1972): Survival of Euderus caudatus Thom. (Chalcidoidea Eulophidae), internal egg-parasite of Saperda carcharias L. (Coleoptera, Cerambycidae), after treatments against the newly hatched larvae of its host. Bollettino di Zoologia Agraria e di Bachicoltura 11: 1-10

Bense, U. (1995): Longhorn beetles: illustrated key to the Cerambycidae and Vesperidae of Europe. Weikersheim, Germany; Margraf Verlag.

Bianchi, A., Cirio, U., de Bellis E. & Huang, Y. (1988): Studi sul comportamento riproduttivo di Saperda carcharias L.(Coleoptera: Cerambycidae). 1. Ricerca del partner e accoppiamento. Atti XV Congr. Naz. Ital. Entomologia, LAquila: 825-832.





Chararas, C. (1970): Ecological aspects of certain wood-boring insect pests of poplars. Bull. Sev. Cult. Etud. Peuplier et Saule: 1-16.

Cramer, H.H. (1954): Untersuchungen uber den grossen Pappelbock, Saperda carcharias L. Z. für Angewandte Entomol. 35: 425-58.

Doom, D. (1966): The importance of wood borers in poplar and willow plantations. Populier 3: 27-30.

Hansen, G. (1978): Tømmemænd og blomsterbørn - en bog om træbukke. Skarv.

Hansen, ...  Vis mere

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Almindelig
Almindelig Græssvi...
Melanostoma mellinum
Mark-Dyndflue
Mark-Dyndflue
Eristalis interrupta
Plante
Plante ubest.
Plantae indet.
Asters-Urtesvirreflue
Asters-Urtesvirref...
Cheilosia vernalis
Stort
Stort Langhornsmøl
Nematopogon swammerdamella
Søskøjteløber
Søskøjteløber
Aquarius paludum
Almindelig
Almindelig Rovedde...
Pisaura mirabilis
Stor
Stor Havesvirreflue
Syrphus torvus
Gulfodet
Gulfodet Dyndflue
Eristalis pertinax
Stor
Stor Bæltespringhale
Orchesella cincta
Fugl
Fugl ubest.
Aves indet.
Rust-Pil
Rust-Pil
Salix cinerea ssp. oleifolia
Hvid
Hvid Hestehov
Petasites albus
Musvåge
Musvåge
Buteo buteo
Rødpelset
Rødpelset Jordbi
Andrena fulva
Trane
Trane
Grus grus
Trapez-Svirreflue
Trapez-Svirreflue
Meliscaeva auricollis
Selje-Pil
Selje-Pil
Salix caprea
Brakvands-Dyndflue
Brakvands-Dyndflue
Eristalinus aeneus
Lang
Lang Græssvirreflue
Melanostoma scalare
Sortblå
Sortblå Bredfodsflue
Platycheirus albimanus
Hekse-Sækdug
Hekse-Sækdug
Taphrina betulina
Plante
Plante ubest.
Plantae indet.
Enekølle-Bævrerust
Enekølle-Bævrerust
Gymnosporangium clavariifo...
Sø-Kogleaks
Sø-Kogleaks
Schoenoplectus lacustris
Stor
Stor Kransemos
Rhytidiadelphus triquetrus