Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin
  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin
  • Fotograf: Per Christiansen
    Foto: Per Christiansen

Atlas

: Eremit overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Da den berømte østrigske naturhistoriker Giovanni Antonio Scopoli (1723-1788) i 1763 beskrev Scarabæus eremita slog han i sin korte beskrivelse ned på en række af de karaktertræk, der stadig i dag kan siges at være karakteristiske for arten: den har et affladet, udhulet hoved med tydelige fremspring på oversiden (caput concavum: tuberculo utrinque marginali), et bredt, ovalt og afrundet forbryst med tydelige længdevulster og en dyb fure i midten (thorax rotundatus: fulco longitudinali medio), men af farve er den dog snarere mørkebrun og ikke sort, som Scopoli mente (totus niger). Ud fra denne beskrivelse kan man samtidig konkludere, at Scopolis typeeksemplar var en han.

Eremitten er en stor, kraftigt bygget guldbasse, der måler 24-32 mm i kropslængde, men eksemplarer på over 35 mm kendes fra Sydeuropa. Grundfarven er mørkebrun til sortbrun, let skinnende med et ret svagt metalskær, og stort set ubehåret. Hovedet er bredt og aflangt med relativt små, brunlige øjne og kraftige, 10-ledede antenner. Forbrystet er bredt og kraftigt med tydeligt afrundede sider og markante siderande, og en stor, bred, nærmest rende-formet fure ned langs midten flankeret af to flade, forhøjede lister, og der findes en affladet fordybning på hver side. Baghjørnerne er ret markant afgrænsede, og forbrystets bagrand er sinusoid, og udvides konveks...  Vis mere
Eremit
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Martin

Variation

: Eremitten varierer ikke nævneværdigt, men der kan være en vis variation i grundfarven, der kan svinge fra mørkebrun over i det sortbrune, men arten er normalt ikke dybsort som f.eks. sin nære slægtning sort pragttorbist, og kun endnu ikke udhærdede eksemplarer har den kastanjebrune farve, der f.eks. kendetegner næsehornsbillen.

Forveksling

: Eremittens store, kraftige, mørkebrune, let skinnende form med tydeligt bredere dækvinger end forbryst, den markante fure ned langs forbrystet, og de ret lange ben, ligner ikke nogen anden dansk bille, og som sådan bør den ikke kunne forveksles med andre hjemmehørende arter. Overfladisk vil den måske for uøvede kunne forveksles med hunnen af næsehornsbillen, men eneste egentlige forvekslingsmulighed er med den endnu sjældnere sorte pragttorbist, der vitterlig ligner i kropsform, og som tilmed lever under samme omstændigheder som eremitten. Pragttorbisten er dog normalt skinnende dybsort med tydelige hvide eller flødefarvede pletter på dækvingerne, og den er generelt betydelig mindre. Ydermere kendes pragttorbisten kun fra Knudsskov på Sydsjælland og Romsø ud for Fyn, og her findes eremitten så vidt vides ikke, om end begge forekommer at være velegnede eremitlokaliteter, således at den måske blot ikke er fundet her endnu.

Udbredelse

: Slægten Osmoderma er udbredt over hele Europa, det sydlige Asien og østlige Nordamerika, men eremitten findes kun i Europa. Her er den til gengæld vidt udbredt over et stort geografisk område, der strækker sig fra det sydlige Sverige til Sydeuropa, men den er tilsyneladende fraværende i Storbritannien. I Norden findes den i Sverige og Danmark samt et enkelt sted i det sydlige Finland, den blev i 2008 også genfundet efter mere end 100 år i en række træer på Tønsberg Gamle Kirkegård i Norge. Overalt har den undergået en voldsom bestandsnedgang i løbet af det tyvende århundrede som følge af skovbrugets fjernelse af de gamle træer, den er så stærkt knyttet til. Mange steder er den derfor truet, og beskyttet af både national og international lovgivning. Således også i Danmark, hvor den blev fredet i 1991, og er omfattet af EF-Habitatdirektivet. Arten er også opført på Bern-konventionens Appendiks 2. På den tyske rødliste står eremitten opført som kategori 2, dvs. stærkt truet, men den synes at klare sig betydelig bedre i nabolandet Frankrig, hvor den er kendt fra over 300 lokaliteter. Dens stærke tilknytning til enkelte træer betyder, at man ofte ikke får et ordentligt overblik over bestandsstørrelser og dynamik ved, blot at notere hvilke områder, arten er fundet i, men ofte er nødt til at vurdere, hvor mange træer, den kendes fra ...  Vis mere
Eremit - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Eremitten er stærkt varmekrævende, og er derfor et højsommerdyr, der bedst træffes sidst i juli til først i august. Hannerne findes normalt ikke udenfor denne periode på grund af deres korte levetid, men hunnerne kan tit findes inde i formuldningskamrene til ind i september eller sågar oktober måned.

Tidsmæssig fordeling

af Eremit baseret på Naturbasens observationer:
Eremit - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Eremit - månedlig fordeling

Biologi

: Allerede Giovanni Scopoli kunne i 1763 berette om eremittens usædvanlige biologi i sin meget korte beskrivelse af den, for den første, han fandt, blev nemlig fundet inde i stammen på et pæretræ (Reperi in cavo trunco Pyri communis non femel). Eremitten er meget tæt knyttet til gamle træer, hvor den bor enten hele eller det meste af sit liv inde i hulheder i stammen eller i de større grene. Disse hulheder er formuldningskamre med trøsket træsmuld, der dannes af en række vednedbrydende svampe, og dyrene findes både i formuldningskamre med hvidtrøsket og rødtrøsket træ. Dyrene kommer typisk ind i stammens eller grenenes indre via nedbrydning af veddet således, at der dannes et hul ud mod omgivelserne, men de kan sagtens komme ind ad kunstigt skabte adgangsveje såsom spættehuller, afbrækkede grene og lignende. Disse formuldningskamre ses kun hos voksne og især hos ældre træer, og arten er således knyttet til ældre skovområder. Studier fra en række europæiske lande har vist, at eremitten på grund af denne specialiserede levevis kan betragtes som en slags nøgleart, der vidner om, hvor stor den øvrige biodiversitet, der knytter sig til gamle træer, er i det pågældende område. Dermed er den en slags kanariefugl i kulminen. Hvor eremitten trives, findes der gammel måske sågar oprindelig skov, med en dertilhørende rig forekomst af mange andre...  Vis mere

Levested

: Eremitten er vidt udbredt i Europa, og oprindeligt var den formentlig udbredt over store områder og formentlig nok relativt almindelig, da den er stærkt knyttet til ældre træer. Dens oprindelige habitater var utvivlsomt en række skovtyper både i lavlandet og et stykke op i bjergegne, men da den er varmekrævende, har den aldrig været en decideret højlandsart. Den type skovområder og den slags træer er dog i vid udstrækning blevet fjernet fra mange europæiske områder, og igennem de senere århundreder er eremitten gået over til, også at leve i menneskeskabte habitater med gamle træer som f.eks. gamle parker, kirkegårde, alleer og lignende, om end den gamle skov stadig er artens hovedbiotop.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Carpanetto, G.M., Mazziotta, A., Coletti, G., Luiselli, L. & Audisio, P. (2010): Conflict between insect conservation and public safety: The case study of a saproxylic beetle (Osmoderma eremita) in urban parks. J. Insect Cons. 14: 555-565.

Chiari, S., Zauli, A., Zirpoli, G.M., Audisio, P. & Ranius, T. (2012): Dispersal patterns of an endangered saproxylic beetle, Osmoderma eremita, in Mediterranean woodlands. Insect Cons. Div. 6: 309-318.

Chiari, S., Marini, L., Audisio, P. & Ranius, T. (2012): Habitat of an endangered saproxylic beetle, Osmoderma eremita, in Mediterranean woodlands. Ecosci. 19: 299-307.

Dubois, G.F., Le Gouar, P.J., Delettre, Y.R., Brustel, H. & Vernon, P. (2010): Sex-biased and body condition dependent dispersal capacity in the endangered saproxylic beetle Osmoderma eremita (Coleoptera. Cetoniidae). J. Insect Cons. 14: 679-687.

Dubois, G.F., Vignon, V., Delettre, Y.R., Rantier, Y., Vernon, P. & Burel, F. (2009): Factors affecting the occurrence of the endangered saproxylic beetle Osmoderma eremita (Scopoli, 1763) (Coleoptera. Cetoniidae) in an agricultural landscape. Landscape Urban Plan. 91: 152-159.

Ehnström, B. (2001): Leaving dead wood for insects in boreal forests - suggestions for the future, Scandinavian Journal of Forest Research 3: 91-98.

Gär...  Vis mere

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Sangdrossel
Sangdrossel
Turdus philomelos
Kaspisk
Kaspisk Måge
Larus cachinnans
Jernspurv
Jernspurv
Prunella modularis
Hvid
Hvid Vipstjert
Motacilla alba
Mark-Bynke
Mark-Bynke
Artemisia campestris
Padde
Padde ubest.
Amphibia indet.
Diatrype
Diatrype stigma
Insekt
Insekt ubest.
Insecta indet.
Orchesella
Orchesella flavesc...
Duehale
Duehale
Macroglossum stellatarum
Årevinget
Årevinget Insekt u...
Hymenoptera indet.
Skrubtudse
Skrubtudse
Bufo bufo
Sort
Sort Oliebille
Meloe proscarabaeus
Rød
Rød Glente
Milvus milvus
Ræverød
Ræverød Urtesvirre...
Cheilosia grossa
Kratløber
Kratløber
Carabus nemoralis
Stor
Stor Kæmperovbille
Ocypus olens
Padde
Padde ubest.
Amphibia indet.
Sort
Sort Oliebille
Meloe proscarabaeus
Stor
Stor Humleflue
Bombylius major
Plettet
Plettet Humleflue
Bombylius discolor
Nyserodminérflue
Nyserodminérflue
Phytomyza hellebori
Nældens
Nældens Takvinge
Aglais urticae
Stribet
Stribet Skivevandk...
Acilius sulcatus
Fireplettet
Fireplettet Marieh...
Exochomus quadripustulatus
Citronsommerfugl
Citronsommerfugl
Gonepteryx rhamni