Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En lille familie af ret store til ret små fluer. Arterne er solskinselskere og træffes ofte på tørre steder. Mange af dem er gode flyvere, der kan tilbagelægge lange strækninger. Vingerne holdes i hvile hos mange arter i en karakteristisk retvinklet stilling. Flere arter er hyppige blomsterbesøgere. Arterne i slægterne Bombylius og Systoechus ses ofte besøgende blomster ved at stå svirrende foran disse og suge nektar fra dem med deres lange fremadrettede sugesnabel. De har lange hår på kroppen og ligner humlebier. Andre slægter har en kort sugesnabel, der ikke bemærkes i felten, og ligner ikke humlebier, som f.eks. Villa (med klare vinger), Anthrax, Thyridanthrax, Exhyalanthrax, Exoprosopa og Hemipenthes (alle med mørkere tegninger på vingerne).

Som familie kendes Humlefluerne let fra nærstående primitive fluer på vingernes ribbenet: der er i alt fire lukkede celler midt på vingen, og en række korte ribber når vingernes bagkant, så der dannes tre mindre celler langs denne. Der er altså flere ribber i vingerne end hos f. eks. Svirrefluerne (Syrphidae), hvor ribberne ikke udmunder i vingens bagkant, men afsluttes med ribber, der løber parallelt med denne.

Humlefluerne har som larver en speciel levevis, idet de snylter i larver af andre insekter, hyppigst bier, eller sommerfuglelarver eller i æghobe af græshopper. Larverne af Hemipenthes-arterne lever som larver og pupper af snyltehvepse og Snyltefluer (Tachinidae), der lever som parasitter i larver af natsommerfugle, de er altså hyperparasitter.

Der er kendt 17 arter af Humlefluer i Danmark, den ene af dem i to underarter. Desuden er der mindre pålidelige angivelser af yderligere to arter. De danske arter fordeles på 9 (10) slægter i 4 underfamilier.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: