Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Tom Rasmusen
    Foto: Tom Rasmusen
  • Fotograf: Tom Rasmusen
    Foto: Tom Rasmusen
  • Fotograf: Pamela  Velasquez
    Foto: Pamela Velasquez

Kendetegn

: Braconidae er en stor familie af parasitiske hvepse, der tilhører superfamilien Ichneumonoidea og ordenen Hymenoptera. Familien omfatter mere end 17.000 beskrevne arter og er en af de største familier i Hymenoptera. Braconider er små til mellemstore hvepse med kropslængder fra 0,5 mm til 10 mm, dog op til 20mm i tropiske områder.

Braconiderne er kendt for deres evne til at parasitere en bred vifte af værter, herunder andre insekter og edderkopper. De fleste arter er parasitoider, hvilket betyder, at de lægger deres æg inde i eller på en vært, ofte i værtens larvestadie, og Braconidae-larverne lever af værten, indtil de er klar til at puppe sig.

Braconiderne er vigtige biologiske kontrollanter af skadedyr i landbrug og skovbrug, da de kan reducere antallet af skadedyrpopulationer, og er hyppigt brugt imod bladlus. Nogle arter anvendes også i biologisk bekæmpelse af invasive arter.

Braconiderne har en langstrakt krop med en smal talje og to par gennemsigtige vinger. Deres hoved har to store øjne og antenner, der kan være lange og trådformede eller kortere og mere knudrede. De fleste arter er sorte eller brune og har nogle gange markante farvebånd eller pletter på kroppen. De minder meget om den store søsterfamilie Ichneumonidae, men har et andet vingemønster.

Generelt er braconiderne ikke farlige eller aggressive over for mennesker, selvom de kan forsøge at stikke hvis de føler sig truet. I Danmark er der næppe nogen af dem der kan stikke gennem menneskehud.

Braconidae ubest.
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Tom Rasmusen

Udbredelse

af Braconidae ubest. baseret på Naturbasens observationer:
Braconidae ubest. - udbredelseskort

Tidsmæssig fordeling

af Braconidae ubest. baseret på Naturbasens observationer:
Braconidae ubest. - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Braconidae ubest. - månedlig fordeling

De senest indberettede arter i Naturbasen: