Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ole Bidstrup
    Foto: Ole Bidstrup
  • Fotograf: Ole Bidstrup
    Foto: Ole Bidstrup
  • Fotograf: Kasper Bertelsen
    Foto: Kasper Bertelsen

 Figur

  • Figur 1
    Figur 1. Overside af Gelis agilis. Copyright: Malcolm Storey

Svær at bestemme!

Flere sorte Gelis-arter.

Kendetegn

: Sort havemyrehveps, Gelis agilis, er en 3-5mm lang sort vingeløs snyltehveps som man kan støde på i samme habitat som man ville finde den almindelige sorte havemyre. Hannerne i Gelis-slægten regnes for umulige at identificere for almindelige mennesker - hunnerne derimod ligner generelt myrer men har langt flere og næste lige lange antenneled og en lille læggebrod. Sort havemyrehveps udseende på vores kanter er, som vist på Figur 1, en sort smal krop - aflang forkrop og oval bagkrop med en ca 1mm lang brod. Benene er oftest en blanding af sort og gulbrun. De første par antenneled er lyse i modsætning til resten som er sorte. En sidste vigtig ting at kigge efter er om fugen mellem første (T1) og andet (T2) bakropsled er lys ( www.discoverlife.org...20p... ). Hvis ikke, kan der være tale om andre nærtstående arter.
Sort Havemyrehveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Bidstrup

Variation

: De fleste snyltehvepse har tendens til at variere i farve og størrelse. Sort havemyrehveps kan variere og være mere eller mindre lys, hvilket vanskeliggør en sikker bestemmelse.

Forveksling

: Gelis agilis benytter sig af det lighedsværn at se ud som de almindelige sorte havemyrer, men man kan hurtigt se forskel på en hveps og en myre. Myrers antenner har antenneled af forskellig længde, en anden hovedform og mangler brodden.

Hvepseverdenen er desuden så stor at der findes mange andre sorte mere eller mindre vingeløse hvepse man skal navigere uden om. Et par eksempler kunne være Conostigmus sp. ( www.fugleognatur.dk...show_message ) og Sandspringersnyltehveps.

Der findes desuden en hel del andre sorte vingeløse Gelis-arter derude som kan have overlappende kendetegn. Deriblandt Gelis spurius ( www.fugleognatur.dk/artintro... ) og Gelis fallax ( www.fugleognatur.dk/artintro... ) blot for at nævne nogle få. Derfor vil det altid være godt at få taget nogle gode nærbilleder og spørge erfarne hoveder i forum.

Udbredelse

: Europa og nordamerika.
Sort Havemyrehveps - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Arten overvintrer og kan derfor findes hele året i græstotter eller anden lav vegetation, det er dog mest sandsynlig at møde den når den er på farten i den lune del af året.

Tidsmæssig fordeling

af Sort Havemyrehveps baseret på Naturbasens observationer:
Sort Havemyrehveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Sort Havemyrehveps - månedlig fordeling

Biologi

: Hunnerne af Sort havemyrehveps spæner rundt i lav vegetation og leder efter egnede værter at lægge sine snyltehvepseæg i, delvist beskyttet af at ligne de uappetitlige havemyrer. Hun lever relativt længe og producerer løbende æg hun kan afsætte. Hvepsen er hyperparasit idet en af dens foretrukne værter, Kålormesnyltehveps (Cotesia glomerata), er snyltehveps på kålsommerfuglelarver.

Sort havemyrehveps ligner ikke bare sorte havemyrer den lugter også som dem. Når den bliver irriteret eller truet af jagtedderkopper kan den udskille sulcatone, kemi som havemyrer bruger til at alarmere og tilkalde forstærkninger. Dette lighedsværn har vist sig effektivt overfor edderkopper som hellere finder et andet bytte.

Levested

: Bør være udbredt i hele landet, samme steder som Sort havemyre.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Comparing and contrasting development and reproductive strategies in the pupal hyperparasitoids Lysibia nana and Gelis agilis (Hymenoptera: Ichneumonidae) link.springer.com...s10682-007-9164-x

Multi-trait mimicry of ants by a parasitoid wasp www.nature.com...srep08043

De senest indberettede arter i Naturbasen: