Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Linda Kjær-Thomsen
    Foto: Linda Kjær-Thomsen
  • Fotograf: Esben Alfort
    Foto: Esben Alfort
  • Fotograf: Esben Alfort
    Foto: Esben Alfort

Kendetegn

: En mellemstor hvepsebi. Hører til gruppen af hvepsebier der har gule tegninger på bagkroppen, men også med indslag af rødbrunt på forkrop og scutellum. Hunnerne der er omkring 8-12 mm, har gule tegninger på siderne af 2. til 4. kropsled, samt stor gul plet centralt på 5. bagkropsled. Grundfarven på bagkroppen er rødbrun, men med flere sorte områder. De gule bånd på 3. og 4. bagkropsled kan mangle. På 4. bagkropsled kan de gule pletter, til tider også danne et egentligt bånd. Hunner har tydelig rødbrune tegninger på forkroppen og scutellum. Benene er overvejende orange, med delvist sorte lår. Labrum, mandibler og dele af clypeus er røde.

Hannerne er lidt mindre omkring 7-11 mm. De ligner hunnerne, men har gule pletter på siderne af 2. og 3. bagkropsled, til tider som bånd. På 4. og 6. bagkropsled er der gule bånd. Benene er orange/røde med delvist sorte lår og en sort plet på 1. og 2. skinneben. Hos hannerne er de røde tegninger på forkroppen og hovedet, som ses hos hunnerne, reduceret eller manglende. Hanner har dog røde pletter på scutellum. Antennebasis er orangerød hos hannerne.

Mandibler er hos begge køn med en enkelt tand.

Parkhvepsebi
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Bidstrup

Variation

: Stor variation i de gule tegninger hos begge køn. De røde tegninger på forkroppen kan også variere betydeligt.

Forveksling

: Der er en del Nomada-arter med gule og røde tegninger på bagkroppen og røde tegninger på forkroppen. Kombinationen af gult på 2. til 4. kropsled, rød labrum, røde pletter på scutellum og mandibler med en enkelt tand, indsnævrer dog feltet en del.

Følgende arter er de mest oplagte forvekslingsmulighed, men hvepsebier med røde og gule tegninger på bagkroppen og røde markering på scutellum, bør bestemmes med varsomhed og helst med belæg. De nævnte karakterer i det følgende, gælder for hunnerne:

Mest oplagte forveksling er Nomada flava, som ligner den meget. Hos hunner af N. flava er hårene på propodeum og 3. coxa gullige, mens de er hvide hos N. panzeri. Børsterne på labrum er blege hos N. flava, mens de er mørke hos N. panzeri. Nomada flava er en smule større end N. panzeri, men de to arter overlapper.

N. ruficornis kan også ligne, men N. ruficornis har bifide (to tandede) mandibler.

N. guttulata og N. baccata er også forvekslingsmuligheder, men de er begge mindre.

Udbredelse

: Arten er kendt fra alle distrikter, men er mindre hyppig i det nord- og vestjyske.
Parkhvepsebi - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Flyver fra midt april til juli.

Tidsmæssig fordeling

af Parkhvepsebi baseret på Naturbasens observationer:
Parkhvepsebi - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Parkhvepsebi - månedlig fordeling

Biologi

: Er redeparasit på flere arter af jordbier. Følgende nævnes i litteraturen: Andrena fulva, A. helvola, A. fucata, A. synadelpha og A. varians. Polylektisk, finder føde i mange forskellige blomster.

Levested

: Findes i mange forskellige biotoper. Også i urbane miljøer hvor værten Andrena fulva ofte findes.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Amiet, F., M. Herrmann, A. Müller & R. Neumeyer, 2007. Apidae 5. Ammobates, Ammobatoides, Anthophora, Biastes, Ceratina, Dasypoda, Epeoloides, Epeolus, Eucera, Macropis, Melecta, Melitta, Nomada, Pasites, Tetralonia, Thyreus, Xylocopa. Fauna Helvetica 20: 1-356, 397 illus., 145 kort.

Else, G. R. Edwards, M. 2018. Handbook of the Bees of the British Isles volume 1-2. Ray Society

Falk, S. 2015. Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland. British Wildlife Field Guides. Bloomsbury

Madsen, H. B. Schmidt, H. T. Rasmussen, C. 2016. Distriktskatalog over Danmarks bier (Hymenoptera, Apoidea). Entomologiske Meddelser. 83: 43-70

Rasmussen, C. Schmidt, H. T. Madsen, H. B. 2016.Distribution, phenology and host plants of Danish bees (Hymenoptera, Apoidea). Zootaxa 4212. Magnolia Press. pp. 001-100

Scheuchl, E., 1995. Illustrierte Bestimmungstabellen der Wildbienen Deutschlands und Österreichs. Band I: Schlüssel der Gattungen und der Arten der Familie Anthophoridae. Velden (Selbstverlag). 158 pp.

Smit, J. 2018. Identification key to the Europoean species of the bee genus Nomada Scopoli, 1770 (Hymenoptera: Apidae), including 23 new species. Zeitschrift für Entomologie Entomofauna. Monographie 3: 1-253

Westrich, P. 2018. Die Wildbienen Deutschlands. Ulmer-Verlag

De senest indberettede arter i Naturbasen: