Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Linda Kjær-Thomsen
    Foto: Linda Kjær-Thomsen
  • Fotograf: Christian  Bommersholdt
    Foto: Christian Bommersholdt
  • Fotograf: Ingrid Jelbech
    Foto: Ingrid Jelbech

Kendetegn

: Fuldvoksne individer af hægspindemøl har et hvidt hoved, hvide antenner og hvide ben. Vingefanget er på 16-24 mm, og deres hvide forvinger har 5 rækker med 8+ sorte prikker. Bagvingerne er grå, ofte med en hvid kant. Larverne er grålige og bliver ca. 20 mm lange. Aflange sorte prikker danner to bånd langs siderne af larvernes krop. Larverne ernærer sig primært af blade af almindelig hæg (Prunus padus) og kan forekomme i store mængder i silkespind, der kan afløve værtsplanten.
Hægspindemøl
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Britta Nyvang

Variation

: Larverne kan variere i farve fra grå-grønne til grå-gule. Størrelsen og mængden af pletter på de hvide forvinger på de voksne individer kan variere, især hos yngre/små individer hvor der er færre prikker. Silkespind kan variere i størrelse og tæthed og kan dække hele værtsplanten.

Forveksling

: Hægspindemøl kan forveksles med andre spindemøl, for eksempel benvedspindemøl (Yponomeuta cagnagella). Hægspindemøl har typisk flere prikker på forvingerne (5-6 rækker med mange sorte prikker) sammenlignet med andre spindemøl. Hos larverne danner de aflange prikker to bånd langs larven, mens andre spindemøllarver har mindre, runde prikker. Desuden kan man kende hægspindemøl på dens primære værtsplante, almindelig hæg.

Udbredelse

: Hægspindemøl findes i Danmark, især i den østlige del, samt resten af Europa med undtagelse af Balkan-halvøen. De findes hvor almindelig hæg gror, som ofte plantes i haver og parker.
Hægspindemøl - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Hægspindemøl er ligesom mange andre spindemøl univoltine, hvilket vil sige at de kun får ét kuld pr sæson og er i dvale resten af året. De voksne individer er nataktive og tiltrækkes af lys om natten. De ses fra juli til august. Larverne ses fra september til juni, hvor de overvintrer i skuddene på værtsplanten og begynder at ernære sig af den i deres silkespind. De forpupper sig i juni og juli.

Tidsmæssig fordeling

af Hægspindemøl baseret på Naturbasens observationer:
Hægspindemøl - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Hægspindemøl - månedlig fordeling

Biologi

: Hægspindemøl kendes for deres store silkespind, som kan dække deres værtsplanter og i nogle tilfælde helt erstatte alle bladene på træet med et stort hvidt spind. De ernærer sig næsten udelukkende af primært hæg og er dermed snævert monofage, men de kan også leve på andre arter i Prunus-slægten som blommen (Prunus domestica) eller fuglekirsebær (Prunus avium). I august lægger hunnerne æggene på unge grene i flade klumper (ca. 5 mm) med ca. 60 æg i hver. Æggene klækkes efter 3 uger, men larverne bevæger sig ikke væk fra hvor de klækkes. De overvintrer derimod på værtsplanten og begynder at ernære sig af den om foråret på de spæde blade. De danner silkespind, hvor de forpupper sig i juni og juli. De voksne møl har en kort levetid, der er primært fokuseret på reproduktion og æglægning. De store spind kan afløve værtsplanterne og forårsage betydelige skader. Som andre spindemøl kan hægspindemøl beskytte sig mod flagermus ved at lave ultralyd via bestemte vingebevægelser når de flyver. Dette forhindrer flagermus i at jage hægspindemøl via ekkolokalisering.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Bladmineerders. Yponomeuta evonymella. bladmineerders.nl... set 29/07 2024

British Lepidoptera. Yponomeuta. britishlepidoptera.weebly.com/yponomeuta set 29/07 2024

O’Reilly, L.J., Agassiz, D.J.L., Neil, T.R., Holdereid, M.W. 2019. Deaf moths employ acoustic Müllerian mimicry against bats using wingbeat-powered tymbals. Sci Rep 9, 1444. doi.org...s41598-018-37812-z

Patocka, J. 2000. The Yponomeuta species (Lepidoptera, Yponomeutidae). Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 48(1), 65-72.

Svenska fjärilar. Yponomeuta evonymella. www2.nrm.se...yponomeuta_evonymella Set 29/07/2024

UK Moths. Yponomeuta evonymella. ukmoths.org.uk... set 29/07 2024

De senest indberettede arter i Naturbasen: