Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Lars Henning Nielsen
    Foto: Lars Henning Nielsen
  • Fotograf: Renie Steensborg Biledgaard
    Foto: Renie Steensborg Biledgaard
  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin

Svær at bestemme!

Kan adskilles fra andre Hedychrum sp., ved at farverne på forkroppen og hovedet ikke er så stærkt opdelt men er mixet sammen i farverne grøn, bronze og kobber.

Kendetegn

: Den 4-10mm lange Biulvguldhveps kendes på dens Hedychrum-agtige statur, og at farverne på de forskellige dele af forkroppen og hovedet ikke er så skarpt opdelt som hos de andre Hedychrum-arter. Som en bruger på fugleognatur beskrev det: "småfed og firskåren i det og rodet i farverne". De "rodede farver" er gerne et mix af grøn, blå og kobberrød.
Biulvguldhveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Gert Rasmussen

Variation

: Farvemixet og størrelsen kan variere en del.

Forveksling

: Arten kan nok nemmest forveksles med Hedychridium ardens som også findes på samme lokaliteter. Sidstnævnte guldhveps har et mere rundt hoved set forfra og en mere kraftig punktering på exoskelettet www.flickr.com...23934678850

Udbredelse

: Store dele af Europa, Nordafrika, Tyrkiet, Sydvestrusland og Sibirien.
Biulvguldhveps - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Juli og august.

Tidsmæssig fordeling

af Biulvguldhveps baseret på Naturbasens observationer:
Biulvguldhveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Biulvguldhveps - månedlig fordeling

Biologi

: I sandede områder med kun lidt eller ingen vegetation, hvor Biulvguldhvepsens vært Biulv ( www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse ) også ynder at holde til, kan man være heldig at støde på denne smukke lille guldhveps. I sådanne områder, og meget gerne i solskin, holder hvepsen af at besøge blomster fra familien Apiacea (skærmplanter) og Asteraceae (kurvblomster), når den da ikke er på udkig efter at parasitere sin værts rede. Hunnen opsøger og lægger sit afkom i Biulvens rede i jorden, eller på Biulvens bytte, Apis mellifera (Honningbi), mens sidstnævnte bliver transporteret hjem af Biulven. I reden er Biulvguldhvepsens larve kleptoparasit, hvilket betyder at den, som en anden kleptoman, "stjæler", altså æder, alle de paralyserede Honningbier og i sidste ende også Biulvens larve.

Levested

: Hold øje med den i nærheden af kolonier af Biulve - sandede områder med sparsom vegetation.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
An illustrated key to the Cuckoo wasps (Hymenoptera, Chrysididae) of the Nordic and the Baltic countries zookeys.pensoft.net/articles.php

Artsdatabanken.no artsdatabanken.no/Pages/200946

De senest indberettede arter i Naturbasen: