Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Lars Pedersen
    Foto: Lars Pedersen
  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin
  • Fotograf: Barvid Jørgensen
    Foto: Barvid Jørgensen

Svær at bestemme!

Bemærk at mange tager fejl af Næsehornsbille og Valsehjort.

Atlas

: Næsehornsbille overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Næsehornsbillen er et af Danmarks største og mest imponerende insekter, og med en kropslængde på 23-40 mm er den af samme størrelse som den store løbebille læderløber www.fugleognatur.dk/artintro... mens træbukken garver www.fugleognatur.dk/artintro... kan blive en smule længere. Næsehornsbillen er dog betydelig mere massivt bygget end disse to arter, og virker derfor mere overvældende. Kroppen er tyk og hvælvet, og grundfarven er normalt kastanjebrun, men hannens forbryst kan ofte være mørkere end de store, hvælvede dækvinger. Hele oversiden er temmelig skinnende, og kun med meget fin punktering. Undersiden er derimod rødbrun, og forsynet med en tæt pels af stride, rustrøde hår. Antennerne er tredelte, korte og kølleformede, kæberne er korte og brede, og benene er korte og kraftige graveben. Skinnebenene er forsynede med kraftige tænder langs den ydre side, især forbenene.

Arten er udpræget kønsdimorf, og hannen bærer et stort, krumt horn på hovedet, der er betydelig mere veludviklet hos store hanner. Hannens forbryst er trukket ud i to stumpe forlængelser lang...  Vis mere
Næsehornsbille
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Lars Pedersen

Variation

: Arten er meget konservativ, og varierer ikke morfologisk. Farven kan dog variere fra kastanjebrun til mørkebrun. I sydøstlige dele af artens enorme udbredelsesområde kan særligt store hanner blive næsten 60 mm lange, men dette forekommer ikke på vore breddegrader.

Forveksling

: Næsehornsbillen ligner ikke nogen anden dansk bille, og bør som sådan ikke kunne forveksles med nogen anden art. Imidlertid sker det jævnligt, at folk forveksler næsehornsbillen med eghjorten, der dog overhovedet ikke ligner, og eneste begrundelse for dette synes at være, at begge er meget store og brunlige. Endnu mere mærkværdigt er, at den lille valsehjort også af og til forveksles med næsehornsbillen, til trods for en enorm forskel i kropsstørrelse, og her synes eneste grund at være, at begge arters hanner har horn.

Udbredelse

: Næsehornsbillen tilhører torbistunderfamilien Dynastinae, en primært tropisk gruppe, der rummer nogle af de allerstørste insekter i verden, bl.a. herkules- og elefantbiller. Det er den eneste dynastin, der findes i Danmark, og i Europa er der også kun ganske få andre dynastiner, f.eks. slægten Pentodon. Næsehornsbillen er vidt udbredt i Europa og Nordafrika nord for Sahara, og dens udbredelsesområde strækker sig mod øst helt til Indisk Himalaya. Artens nordlige udbredelse går gennem det sydlige Sverige, Norge og Finland, og Danmark er således også i artens nordlige udbredelsesperiferi. Arten er vidt udbredt i Europa, og har levet længe i det midt-sydeuropæiske område, hvor fossile rester, der regnes for at være fra den nulevende næsehornsbille, men som er over 3 millioner år gamle, er fundet i Tyskland. Derimod tyder arkæologiske studier på, at arten først er indvandret til Skandinavien i historisk tid, og at den formentlig derfor aldrig er nået til Storbritannien, der jo igen blev adskilt fra kontinentet i tidlig Holocæn ved afsmeltning af Weichselistidens gigantiske indlandsgletsjere. Indenfor dette enorme udbredelsesområde er i alt 19 underarter blevet beskrevet, men de fleste er formentlig blot geografiske varianter, og er baserede på meget svage kendetegn, om nogen overhovedet. Kun underarten O. n. prolixus fra De Kanaris...  Vis mere
Næsehornsbille - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: De voksne biller kan findes nedgravet i fødesubstratet fra september til maj, og de voksne biller er fremme i maj til september men er hyppigst i juni-juli.

Tidsmæssig fordeling

af Næsehornsbille baseret på Naturbasens observationer:
Næsehornsbille - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Næsehornsbille - månedlig fordeling

Biologi

: Oprindeligt var næsehornsbillen knyttet til hvidtrøsket løvtræ i skovområder i form af stubbe, stammer og store, nedfaldne grene, men i Nordeuropa inklusive Danmark er den primært knyttet til menneskeskabte habitater. I modsætning til andre billearter, der også er specialiserede til denne levevis, og som følge heraf har lidt kraftigt under det moderne skovbrugs fjernelse af dødt ved fra skovene, har næsehornsbillen altså for flere århundreder siden formået at skifte over til nye habitater skabt af mennesket, og har dermed kunnet trives hvor andre biller er forsvundet. Tidligere var arten i Danmark tæt knyttet til gærende dynger af savsmuld, flis og træstumper, der ofte fandtes i store mængder ved de mange, små lokale garverier og savskærerier, der tidligere var udbredt over store dele af landet. De fleste af disse savskærerier er dog forsvundet indenfor de seneste 25 år, men næsehornsbillen har ikke vist nogen nævneværdig tilbagegang i antal, snarere tværtimod. Den fandtes tidligere også i gærede halmstakke og halmballer, kompostbunker, mistbænke mv., og tilsyneladende har den kunnet fastholde og endda formentlig udvide sine bestande ved, primært at gå over til, at leve i den slags miljøer.

De voksne biller klækker fra puppen om efteråret, og overvintrer dermed som voksne. Disse nyklækkede biller er meget fede, og har en mas...  Vis mere

Levested

: Næsehornsbillens oprindelige habitater var uden tvivl løvskove med større mængder hvidtrøsket træ i form af stubbe, stammer og grene. Den kan af og til også findes den slags steder, ofte hvis stubben er så stor, at der kan dannes en smule gæringsvarme ved træets nedbrydning, men den er generelt en sjældenhed i naturen ikke blot i Danmark men i hele Nord- og Mellemeuropa. Derimod er næsehornsbillen tæt knyttet til menneskeskabte habitater, og her kan den nærmest findes overalt, f.eks. savværker, landbrug, haver, gartnerier og endda lossepladser. Der skal bare være tilstrækkeligt med rådnende organisk materiale i form af træ, smuld, flis, bark eller halm. Sidstnævnte er blevet en meget vigtig fødekilde for næsehornsbillen i de senere årtier.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Bayon, C. & Etiévant, P. (1980): Methanic fermentation in the digestive tract of a xylophagous insect: Oryctes nasicornis L. larva (Coleoptera; Scarabaeidae). Cellular and Molecular Life Sciences 36: 154-155.

Bayon, C. & Mathelin J. (1980): Carbohydrate fermentation and by-product absorption studied with labelled cellulose in Oryctes nasicornis larvae (Coleoptera: Scarabaeidae). Journal of Insect Physiology 26: 833-840.

Endrödi, S. (1985): The Dynastinae of the World. Dr. W. Junk Publishers, Dordrecht.

European Rhinoceros Beetle Oryctes nasicornis (Linnaeus, 1758). www.biolib.cz...

Hansen, M. (1996): Katalog over Danmarks biller. - Entomologiske Meddelelser 64: 1-231.

Hansen, V. (1964): Fortegnelse over Danmarks biller (Coleoptera). - Entomologiske Meddelelser 33: 1-506.

Hendriks, P. (2007): Ontwikkeling van de neushoornkever, Oryctes nasicornis (Coleoptera: Scarabaeidae), in verschillende soorten organisch materiaal. Entomologische beichten 67: 53-57.

Henschel, H (2003): Der Nashornkäfer. Neue Brehm-Bücherei 301. Westarp Wissenschaft-Verlagsgesellschaft mbH, Hohenwarsleben.

Krell, F.-T. (2002): On nomenclature and synonymy of of Old World Dynastinae (Coleoptera, Scarabaeidae). Ent...  Vis mere

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Stor
Stor Vandsalamander
Triturus cristatus
Egetandspinder
Egetandspinder
Peridea anceps
Purpurbrun
Purpurbrun Månemåler
Selenia tetralunaria
Rødlig
Rødlig Forårsugle
Orthosia miniosa
Almindelig
Almindelig Bladmåler
Epirrhoe alternata
Grå
Grå askeslørvinge
Nemoura cinerea
Kildefødt
Kildefødt askeslør...
Nemoura dubitans
Mosgrøn
Mosgrøn Uglespinder
Polyploca ridens
Natsommerfugl
Natsommerfugl ubest.
Heterocera indet.
Landsvale
Landsvale
Hirundo rustica
Natsommerfugl
Natsommerfugl ubest.
Heterocera indet.
Mosgrøn
Mosgrøn Uglespinder
Polyploca ridens
Årevinget
Årevinget Insekt u...
Hymenoptera indet.
Natsommerfugl
Natsommerfugl ubest.
Heterocera indet.
Knopsvane
Knopsvane
Cygnus olor
Grågås
Grågås
Anser anser
Natsommerfugl
Natsommerfugl ubest.
Heterocera indet.
Landsvale
Landsvale
Hirundo rustica
Rødben
Rødben
Tringa totanus
Sanglærke
Sanglærke
Alauda arvensis
Musvit
Musvit
Parus major
Gråand
Gråand
Anas platyrhynchos
Dræbersnegl
Dræbersnegl
Arion cf. vulgaris
Knopsvane
Knopsvane
Cygnus olor
Bjergvipstjert
Bjergvipstjert
Motacilla cinerea
Broget
Broget Fluesnapper
Ficedula hypoleuca