Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

5. november 2015

Alle vinder på en regulering af indsamling

Sommerfugle er blandt de arter af insekter der har størst interesse blandt de fleste mennesker som giver de største naturoplevelser med inspiration i kunst og så videre. Blandt samlere råder der almindelig jagt på alle arter, for nær et lille antal arter? Og det provokerer andre naturinteresseret, som skaber en del debat om samlernes ret til at administrerer fremtiden for div. insekter? Spørgsmålet kræver en demokratisk løsning og reguleret indsamling.

Logistisk set kan man anvende erfaringer fra forvaltningen af udbredt beskattede arter inde for fiskeri og vildt. I forvaltningen inde for fisk og vildt har man lært at forvalte sine ofte små og svindende bestande trods tusindtals interesserede. Det fungerende system med regulerede beskatning (parallelt med reservater, nationalparker, og fredninger), hvor særinteresserne ikke kan beslutte om beskatningen af dyr og planter. Man kan se hvad det betyder for jægerne hvis de skulle beslutte om hvad der må skydes eller ej, hvis jægerne sad med beslutningen vil mange af de større dyr forsvinde? Selv samme sag med fiskerne og fiskekvoter. Regeringen og folketinget skal tage de styrende beslutninger.

En sommerfugle-insektforvaltning kan kobles til rødlisten, dvs. en risiko-vurdering for alle arter. Alle større insekt arter i kategori ”Ikke truet / Least Concern (LC) eller Næsten truet / Near Threatened (NT) undtages fra restriktioner. I kategori Sårbar / Vulnerable (VU) må der kun samles et par, per lokalitet af enkel samler.

I kategori Moderat truet / Endangered (EN) og Kritisk truet / Critically Endangered (CR) er det et par per lokalitet af første besøgende samler muligt. Dvs. parret gælder for livstid. Hvis en sjælden større nemt genkendelig insektart eller dagsommerfugl bliver opdaget og fotograferet af en observatør, gælder fotografi som dokumentarisk bevis på art eksistens på lokalitet, og der kan samler ikke bagefter komme og samle på denne art fordi lokalitet er kendt. Dvs. at fotografi er nok dokumentation på art.

At samle på disse arter i kategori EN & CR på kendte lokaliteter skal straffes hårdt med bøder og i værste fald med frihedsberøvelse. Når parret er meldt ind fra lokalitet, vil tidligere ikke meldte eksemplar fra lokalitet betragtes som ulovlig fangst, hvis samler har handlet i ond tro inde for en 10 årlig periode hvis de bliver opdaget. Det vil være svær at forklare sjældne arter i samling med korrekt bestemmelse, hvis de ikke er meldt ind?

Man vil med lov indførelse kunne give en tidsfrist til samlere for at få meldt fund ind der er i disse kategorier EN & CR.

Systemet vil få mange positive konsekvenser. Det vil ulovliggøre mængdeindsamling på sjældne arter af maniske samlere. Og kommerciel handel vil mindskes.

Denne regel vil også være vigtigt for de unge i starten af deres interesse for biologien med blandt andet sommerfugle. Fordi de vil søge efter de sjældne arter på nye lokaliteter.

At fotograferer eller indsamle et par på en ukendt lokalitet, hvor observatør/samler så kan indrapportere på fundslister, vil give en bedre vurdering af arters udbredelse.

Forslaget er inspireret af L. Anders Nilsson. Professor, Växtekologi, EBC, Upsala Universitet: www.artdata.slu.se...faunaochflora_1_2010_Insamlingsdebatt.pdf


Foto: Lars Andersen

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Grågås
Grågås
Anser anser
Bramgås
Bramgås
Branta leucopsis
Sølvhejre
Sølvhejre
Ardea alba
Rød
Rød Glente
Milvus milvus
Musvåge
Musvåge
Buteo buteo
Tårnfalk
Tårnfalk
Falco tinnunculus
Ascodichaena
Ascodichaena rugosa
Læder-Åresvamp
Læder-Åresvamp
Meruliopsis corium
Håret
Håret Lædersvamp
Stereum hirsutum
Krystal-Støvbold
Krystal-Støvbold
Lycoperdon perlatum
Gul
Gul Bævresvamp
Tremella mesenterica
Sveden
Sveden Sodporesvamp
Bjerkandera adusta
Broget
Broget Læderporesv...
Trametes versicolor
Kuljordbær
Kuljordbær
Hypoxylon fragiforme
Almindelig
Almindelig Bævretop
Exidia nigricans
Sort/Rød
Sort/Rød Glente
Milvus migrans/milvus
Træfods-Bægerlav
Træfods-Bægerlav
Cladonia coniocraea
Stor
Stor Dukatbæger
Pithya vulgaris
Almindelig
Almindelig Bægertr...
Pseudoclitocybe cyathiformis
Blishøne
Blishøne
Fulica atra
Havørn
Havørn
Haliaeetus albicilla
Gul
Gul Bævresvamp
Tremella mesenterica
Skovspurv
Skovspurv
Passer montanus
Blåmejse
Blåmejse
Cyanistes caeruleus
Gråkrage
Gråkrage
Corvus cornix
Spætmejse
Spætmejse
Sitta europaea