Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En lille familie af ret små fluer. Vingerne har hos de fleste arter nogle få mørke, veladskilte pletter. Fluerne går og svinger med vingerne i roende bevægelser lige som hos båndfluer (Tephritidae). Hunnernes bagkropsspids er som hos båndfluerne udformet som et stift læggerør. Costa, ribben i vingens forrand, er afbrudt ved subcostas udmunding i costa.

Familien er nært beslægtet med båndfluer (Tephritidae), pletfluer (Ulidiidae) og Platystomatidae. Alle disse familier har et stift læggerør hos hunnen, og de vifter med vingerne på samme måde. Andre familier, der vifter med vingerne, er græsfluer (Opomyzidae) og svingefluer (Sepsidae), der ikke har læggerør. Pallopteridae kan lettest forveksles med græsfluer, som har smallere vinger. Hos Pallopteridae og græsfluer er costa afbrudt ved subcostas udmunding, hos pletfluer og svingefluer er costa ikke afbrudt. Hos båndfluer er costa afbrudt to steder: ved den humerale tværåre og ved subcostas udmunding i costa; subcosta er karakteristisk vinkelformet bøjet lige før udmundingen i costa.

Larvernes biologi er dårligt kendt. Tilsyneladende lever nogle arter på samme måde som båndfluer, d.v.s. i kurve og stængler af blomsterplanter, mens andre lever som larve under bark, en biologi, der også findes hos den nærstående familie lansefluer (Lonchaeidae).

Der er kendt 7 arter af familien i Danmark, fordelt på 3 slægter. Der er mulighed for at finde yderligere nogle få arter i Danmark.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: