Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En mellemstor familie af meget små til middelstore acalyptrate fluer. De er alle brunlige af kropsfarve, som regel uden metalskær. Mange af dem træffes i meget store mængder på mudderflader, både ved saltvand, brakvand og ferskvand. Det er let at indsamle hundredvis af vandfluer på få minutter. Tidligere blev de kaldt for saltfluer på dansk, men det nyere navn er mere karakteriserende.

Familiens medlemmer er lette at kende på et enkelt karaktertræk: den store mundåbning (som et hvalgab).

Larverne lever enten af mikroskopiske alger eller af henfaldende dødt organisk materiale, hvilket også er, hvad de voksne fluer lever af, begge stadier findes de samme steder, over og under jord/vand-linjen. Enkelte arter lever i gødning, mens andre lever i blade og stængler af vand- og landplanter. Nogle arter overvintrer som voksne og kan derfor ses tidligt på året. Nogle arter kan gå på vandet. En enkelt slægt er rovdyr som voksne.

Der er kendt 84 arter vandfluer i Danmark, fordelt på 32 slægter i 4 underfamilier. De er ret ens at se på, og bestemmelsen kræver mikroskop. Familien er understuderet i Danmark. Kun en enkelt slægt hæver sig op i eliten af spændende danske tovinger. Det er Ochthera med 2 eller måske 3 arter i Danmark De ligner en knæler i miniformat med meget kraftigt udviklede forben. Det er rovdyr, der fanger smådyr, som f.eks. små dansemyg, mellem forlåret og forskinnebenet, der kan foldes tilbage mod forlåret, der er besat med en række kraftige torne.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: