Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Jonas Lutz
    Foto: Jonas Lutz
  • Fotograf: Evy Lindenborg
    Foto: Evy Lindenborg
  • Fotograf: Klaus Thommesen
    Foto: Klaus Thommesen

Kendetegn

: Vingefang 62-72 mm. Forvingerne er smukt eksotisk farvet i olivengrøn med lyserøde striber. Bagvingen er lyserød med et sort felt ind mod kroppen, antennerne er hvide.

Larven er enten mønstret kokssort eller mere lys i grønlige toner. Den kendes på det korte horn og på de fire øjenpletter, der får den til at ligne en lille slange og formentlig forskrækker fugle. Øjnene "skeler" udad og pupillerne er sorte!

Larven kan blive 80-85 mm.

Dueurtsværmer
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Kjeld Brem

Variation

: Ingen særlig variation, kun størrelsen kan variere. Hannen væsentlig mindre og spinklere end hunnen.

Larven varierer i grundfarve.

Forveksling

: Kan forveksles med Lille vinsværmer (Deilephila porcellus), som er noget mindre, og hvis tegninger er mere kantede. Lille vinsværmer (Deilephila porcellus)er dog karakteristisk ved at have et mørkt bånd langs bagvingesømmen, hvor Dueurtsværmeren er helt lyserød. I skumringen, når dueurtsværmeren står svirrende foran blomster, kan den forveksles med snerresværmer. Snerresværmeren fremstår dog stribet på bagkroppen, hvor dueurtsværmeren er ensfarvet.

Larven kan også ligne Lille vinsværmer - men Lille vinsværmers "øjne" ser lige frem og har røde "pupiller". Desuden har Lille vinsværmer intet horn bagest.

Udbredelse

: Over hele Danmark.
Dueurtsværmer - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Flyvetid fra sidst i maj til slutningen af august. Ses om aftenen på blomster.

Opdræt: Hvis man møder larven og gerne vil prøve at lave opdræt, så et par råd, så der forhåbentlig kommer en god oplevelse ud af det ...

Larven anbringes i en box med noget jord, f.eks pottemuld eller noget havejord. Inden den forpuper sig, skal den have frisk mad hver dag.

Den begraver sig i jorden og forpupper sig dernede. Dette varer vinteren over, så boxen bør stå udendørs i al slags vejr, f.eks under et halvtag eller lign - men ikke specielt varmt.

Der skal holdes øje i boxen fra Maj måned, hver dag (man kan evt. sætte en alarm på mobiltelefonen el. lign til 1. maj, da den slags længerevarende projekter ofte glemmes igen)

Tidsmæssig fordeling

af Dueurtsværmer baseret på Naturbasens observationer:
Dueurtsværmer - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Dueurtsværmer - månedlig fordeling

Biologi

: Æggene lægges især på dueurt og gederams, men også springbalsamin, kærmysse, bukkeblad eller fuchsia. Larven er fuldvoksen i august/september. Efter at have vandret lidt rundt finder den et sted, hvor den spinder sig ind med lidt blade, grus, tørt, græs og forpupper sig. Larver ses helt hen til midten af september. Sommerfuglene klækkes fra sidst i maj og flyver gennem juni, juli & august.

Levested

: Dueurtsværmeren er almindelig og udbredt over hele landet på mange forskellige lokaliteter. Larverne findes gerne på dueurt langs vandhuller eller på gederams langs skovveje.

Sommerfuglen kommer ofte til lys midt på natten. Man ser sjældent sommerfuglen i naturen, trods at den er almindelig.

De senest indberettede arter i Naturbasen: