Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Jens Søgaard Hansen
    Foto: Jens Søgaard Hansen
  • Fotograf: Gabor Graehn
    Foto: Gabor Graehn
  • Fotograf: Gabor Graehn
    Foto: Gabor Graehn

Atlas

: Anthobium atrocephalum overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: Ca. 3-3,5 mm. Oversiden er gulbrun, pronotum er som regel lysere end dækvingerne. Hovedet er mørkebrunt eller sort og dermed tydeligt mørkere end pronotum. Benene og følehornene er rødgule, sidstnævnte er mørkere mod spidsen.

Hovedet har på panden et punktøje på hver side af midten, og foran dette et skråt udadrettet indtryk. Pronotum er mindst 1,75 gange så bredt som langt. Pronotums forrand er svagt tvebugtet, forhjørnerne rækker ikke tydeligt længere frem end forrandens midte. Siderne er bagtil ikke eller kun meget svagt indbuede med stumpvinklede baghjørner.

Pronotum og dækvingerne har ret tæt og kraftig punktur, som på sidstnævnte er noget rækkevis ordnet. Dækvingerne er lidt længere end tilsammen brede, kun svagt udvidede bagud.

Anthobium atrocephalum
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Bidstrup

Forveksling

: Den forveksles meget ofte med vores anden almindelige Anthobium-art, Anthobium unicolor. A. unicolor adskiller sig ved at have lysere hoved, lidt tydeligere indbuede pronotumsider bagtil med mere retvinklede baghjørner og kortere dækvinger, som er ca. så lange som tilsammen brede og tydeligere udvidede bagud. Derudover er kroppen generelt bredere.

Den meget sjældne Anthobium fusculum ligner også. Den har mørkt hoved, men i modsætning til atrocephalum har den også mørkt pronotum, højst med lysere sider. Pronotum er kun ca. 1,5 gange så bredt som langt og derudover er den mindre (ca. 2,4-2,6 mm).

Udbredelse

: Arten er meget almindelig og kendt fra alle dele af landet.
Anthobium atrocephalum - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Kan findes året rundt.

Tidsmæssig fordeling

af Anthobium atrocephalum baseret på Naturbasens observationer:
Anthobium atrocephalum - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Anthobium atrocephalum - månedlig fordeling

Biologi

: Den foretrækker fugtig eller halvfugtig bund. Den kan blandt andet findes i mos, løv, kompost samt ved svampe og træsaft.

Levested

: Særligt i skov, men kan også findes i åbne naturtyper.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Hansen, Victor, 1951: Danmarks Fauna 57, Rovbiller 1. del.

De senest indberettede arter i Naturbasen: