Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Rasmus Nielsen
    Foto: Rasmus Nielsen
  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin
  • Fotograf: Rasmus Nielsen
    Foto: Rasmus Nielsen

Svær at bestemme!

Minder om den mere sjældne Sabeltræhveps

Kendetegn

: Sabeltræhveps er en slank træhveps med en cylinderformet krop uden hvepsetalje. Farven er matsort og dyret har lyse tegninger på siden af baghovedet og på siden af forkroppens forreste del, sidstnævnte bestående af spidse tænder med glat overflade imellem. Hunnens læggebrod er betydeligt længere end andre træhvepses brod - i nogle tilfælde næsten ligeså lang som hvepsen selv - hvilket får dem til at minde om de mange sorte sabelhvepse der besøger de samme døde træer. Hunnen er typisk 35mm lang (uden brod), og hannen er omtrent 10mm kortere. Benene på hunnen er gulrøde men altid med coxa rødlige. Hannen har brune ringe på sine tibia, og bagfodsled 2 har et meget bredt sort bånd. Æggene er lyse og ca 1mm aflange. Den op til 25mm lange larve er cylinderformet og en smule flad.
Lys Sabeltræhveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Rasmus Nielsen

Forveksling

: Forveksling: Arten prøver, som nævnt, at blende ind med de sorte sabelhvepse, men afsløres dog nemt ved ikke at have hvepsetalje.

Lys sabeltræhveps, X. pallicoxae blev beskrevet i 2015. Det viste sig at alle eksemplarer i Englands Museum var X. pallicoxae, og ikke X. spectrum som hidtil antaget, og som er den helt store forveksling der gør arten svær at bestemme fra naturfotos. Adskillelse: Forkroppens hvide kant består for begge arter og begge køn af tydelige og spidse tænder, men forskellen er strukturen mellem tænderne - spectrum er rynket og pallicoxae er glat. Hanner: Bagfødder (Tarsus): spectrums første led ender i et bredere stykke med rødt end pallicoxae, og spectrums stykke med rødt har samme røde farve på de resterende fodled. X. pallicoxae har næste fodled med et meget bredt sort bånd. Baghovedplet: spectrums plet er kommaformet og strækker sig længere om i baghovedet end pallicoxaes mere ovale plet. Hunner. Benenes inderste led (coxa): pallicoxae har altid orangelyse coxa hvorimod spectrum har sorte coxa, dog i mange tilfælde kun sorte på oversiden, hvilket gør at man ikke bare kan vende dyre om for at tjekke farven.

Der findes desuden andre mørke træhvepse som fx fra slægten Xiphydria (Kamelhvepse), men disse er enten hvide eller røde på siden af bagkroppen og hunnen har ikke den lange læggebrod. Blå træhveps (Sirex juvencus) er helt mørk på kroppen, har en lille læggebrod og har de første dele af antennerne lyse.

Udbredelse

af Lys Sabeltræhveps baseret på Naturbasens observationer:
Lys Sabeltræhveps - udbredelseskort

Tidsmæssig fordeling

af Lys Sabeltræhveps baseret på Naturbasens observationer:
Lys Sabeltræhveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lys Sabeltræhveps - månedlig fordeling

De senest indberettede arter i Naturbasen: