Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Kent Christensen
    Foto: Kent Christensen
  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin
  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin

Svær at bestemme!

Kan forveklses med Eutomostethus ephippium. E. ephippium er dog rød på siden af brystet.

Kendetegn

: Finder du en fugleklat på et elleblad så tag lige et ekstra grundigt kig. Det kunne nemlig meget vel være den karakteristiske hvide Ulden ellebladhvepselarve der prøver at få dig til at tro at den er klam og uinteressant. Overfladen, på denne op til 2cm lange larve, er dækket af en bomuldslignende voksagtig substans som nemt kan gnides af. I sidste larvestadie mister larven sin hvide overflade og fremstår klar grøn.

Den ca 10mm voksne ellebladhveps ligner på den anden side slet ikke en fugleklat. Den er derimod lille, bred og sort... og pukkelrygget. Den kan dog nemt kendes på dens grove punktering og røde forbryst. En vigtig ting at kigge efter, eller endnu bedre, at fotografere som dokumentation, er om siden af forbrystet er sort.

Ulden Ellebladhveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Kjeld Brem

Variation

: Larven kan variere i længde og mængde af pudder.

Forveksling

: Larven er umiskendelig mens den voksne ellebladhveps er en hveps hvor man skal have tungen lige i munden. Den kan nemlig meget nemt forveksles med Græsplænebladhveps, Eutomostethus ephippium. E. ephippium er dog rød på siden af brystet, er smallere i det, ikke så groft punkteret og har kortere og tykkere antenner.

Udbredelse

: Europa.
Ulden Ellebladhveps - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Man møder typisk larven fra juli til september, mens den voksne hveps flyver en større del af sommeren.

Tidsmæssig fordeling

af Ulden Ellebladhveps baseret på Naturbasens observationer:
Ulden Ellebladhveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Ulden Ellebladhveps - månedlig fordeling

Biologi

: En typisk bladhveps med to generationer. Hunnerne bruger deres "sav" til at skære sit afkom ned i bladet. Larven æder sig stor i elleblade, men skal samtidig vogte sig for ikke at blive offer for snyltehvepse www.taxapad.com/local.php... . En typisk bladhvepselarveting er at grave sig ned i forbindelse med forpupningen og enten starte anden generation eller overvintre i jorden. Når de voksne individer kommer frem er hanner sjældne idet hunner kan reproducere sig selv ved at lægge levedygtige æg uden at blive befrugtet, en process der hedder partenogenese.

Levested

: Kig godt efter larven på både rød-el og grå-el. Imago kan træffes i områder omkring disse træer.
Litteratur brugt til denne beskrivelse

De senest indberettede arter i Naturbasen: