Se alle 

 ID-billeder

Atlas

: Stor Guldbasse overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Stor guldbasse er en af de største, mest imponerende europæiske guldbasser, og bliver mere end bare en postgang større end de, vi her i landet er vant til at se i sommerens blomsterflor. Med en kropslængde på 19-27 mm kan den således blive knap en tredjedel større end vore hjemlige guldbasser, grøn guldbasse og kobberguldbasse (selvom eremitten er endnu større, og den er jo også en slags guldbasse). Af generel habitus minder den meget om vore almindelige guldbasser. Billen er ret bred og kraftigt bygget, og grundfarven er normalt mat grønbrun med et vist metalskær, men stor guldbasse er generelt mindre skinnende end vore to almindelige guldbassearter. Grundfarven kan variere en del som anført nedenfor. Hovedet er ret bredt med store, mørke, udstående øjne, og et bredt, jævnt afrundet parti foran øjnene (clypeus), der dækker de ret små kæber. Hovedets overside er forsynet med en ret spredt, grov punktering. Antennerne er typiske torbistantenner, kølleformede og bestående af ti led, og selve køllen er sammensat af tre brede, flade lameller, der spredes ud, når dyret vil opfange duftstoffer fra luften.

Forbrystet er bredt, trekantet med jævnt afrundede kanter, og er ret fint punkteret i midten, mens punkteringen bliver grovere og tættere ud mod siderne. Dets overside er temmelig stærkt konkav. Forbrystets siderand når normal...  Vis mere

Variation

: Stor guldbasse er temmelig variabel i grundfarven, og det har ført til, at der er beskrevet flere såkaldte varianter af den. Den almindelige farve ses hos varianten med det passende navn typica, hvor grundfarven er matgrønlig og let metalskinnende med et tydeligt bronzeskær og med flødefarvede pletter på dækvingerne. Varianten novaki er nærmest over i det skinnende mørk bronzeagtige til næsten sort (overfladen kan minde lidt om obsidian, sort vulkansk glas) med hvidlige pletter på dækvingerne. Varianten hemirosae har en tofarvet overflade, hvor hoved og forbryst er rødligt skinnende mens dækvingerne er metalgrønligt skinnende. Varianten novaki er efter sigende temmelig sjælden, og synes især at optræde i Bosnien. Andre farvevarianter såsom sortskinnende grundfarve med et rødligt eller nærmest rosa-lilla skær, er ligeledes blevet rapporteret i naturen, men hører til undtagelserne. De få danske fund er af formen typica. Som nævnt ovenfor varierer mængden og formen af hvidlige pletter på forbryst og dækvinger meget, og næppe to individer er helt ens.

Forveksling

: Stor guldbasse var en påfaldende stor, mat mørkegrøn og dermed meget karakteristisk art blandt danske guldbasser, og kunne ikke med rimelighed forveksles med de to almindeligt hjemmehørende arter, grøn guldbasse (Cetonia aurata) og kobberguldbasse (Protaetia cuprea), ej heller med den grønne pragttorbist (Gnorimus nobilis) for den sags skyld. En overfladisk forvekslingsmulighed kan dog foreligge med kobberguldbassen, der også kan være ret metallisk mørkfarvet, og ligner meget i generelle kropsproportioner. Kobberguldbassen kendes lettest fra grøn guldbasse (Cetonia aurata) på en projektion fra forbrystets underside, der er kølleformet hos grøn guldbasse men bredere og mere trekantet fremtil hos kobberguldbassen. Stor guldbasse er en nær slægtning til kobberguldbassen, og har ligeledes en trekantet forbrystspids, men hos stor guldbasse er den endnu bredere og nærmest vifteformet. Kobberguldbasse virker også en smule mere tæt bygget mens stor guldbasse virker lidt mere langstrakt, hovedet er en smule bredere i forhold til forbrystet hos kobberguldbasse, og tornene på skinnebenene er knap så fremtrædende. Det er dog subtile karaktertræk, der kan være svære at skelne, men forbrystets spids er en karakteristisk forskel. Størrelsen er klart den tydeligste og lettest adskillelige parameter, for stor guldbasse er markant større. Fin...  Vis mere

Udbredelse

: Stor guldbasse har en stor geografisk udbredelse, og den er vidt udbredt i Mellem- og Sydeuropa, men synes dog at mangle i enkelte lande f.eks. Portugal og Grækenland. Den er udbredt langt mod øst til Kina og Japan. Arten er ret vidt udbredt og sine steder nogenlunde almindelig i Frankrig, hvor den især synes at findes i mange af de frodige floddale, f.eks. Rhonedalen, men for landet som helhed er den for nedadgående, og den er derfor fredet. Stor guldbasse er spredt udbredt og regnes for en truet art i Tyskland, hvor den er opført på den tyske rødliste kategori 2 (stærkt truet). I Tyskland findes den især i de sydlige egne, mens den er betydelig sjældnere nordpå, og op til den dansk-tyske grænse, i Slesvig-Holsten, er arten formentlig forsvundet. Da stor guldbasse er en primært sydligt forekommende, varmekrævende art, er dens forekomster i Nordeuropa tilsvarende sparsomme. Den er udbredt men ikke almindelig i Polen, og er sjælden og sporadisk forekommende i det sydlige Norge, Sverige og Finland.

I 1925 nævner Hansen & Henriksen, at stor guldbasse sikkert er ved, helt at forsvinde fra landet ligesom grøn pragttorbist og eremit, men i modsætning til de to sidstnævnte, der ganske vist er sjældne og meget sporadisk forekommende herhjemme, men dog stadig til stede, fik de desværre ret for stor guldbasses vedkommende. I...  Vis mere
Stor Guldbasse - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: I Nordeuropa er stor guldbasse et udpræget højsommerdyr, da den er meget varmeelskende, og herhjemme fandtes arten hyppigst i juli måned, men kunne formentlig også ses til ind i august. I varme, sydeuropæiske egne kan arten derimod antræffes det meste af året, om end dens hovedflyvetid ligger i sommermånederne.

Tidsmæssig fordeling

af Stor Guldbasse baseret på Naturbasens observationer:
Stor Guldbasse - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Stor Guldbasse - månedlig fordeling

Biologi

: Stor guldbasse er en varmekrævende art, der i sine nordlige forekomster har sin hovedflyvetid i højsommeren, hvor solen rigtig bager. I Sydeuropa, hvor klimaet er noget varmere, kan de voksne biller ses i meget længere tid, og de forekommer fra det tidlige forår til langt ud på efteråret, men også her er sommeren artens foretrukne flyvetid. Stor guldbasse besøger ligesom sine danske slægtninge, grøn og kobberguldbasse en række forskellige blomster, især store, skærmdannende sorter, f.eks. mjødurt, kalkved, tidsler, hjortetrøst, men også roser og hvidtjørn, men studier fra flere europæiske lande har vist, at den er betydeligt mindre blomstersøgende end de fleste andre guldbasser. I stedet ses arten tit på eller ved sine yngletræer, hvor den kan sidde på stammerne og slikke udsivende træsaft. Den er også noget mindre tilbøjelig til, at kunne lokkes til med sødemidler end de andre guldbasser, men kan dog lokkes til med duftfælder indeholdende gæret vin, øl eller overmodne bananer. Den ses af og til på rådne, nedfaldne frugter. Studier fra udlandet har vist, at stor guldbasse foretrækker ret fugtige habitater, og det træ, larverne lever i, skal også have et betydeligt fugtindhold.

Stor guldbasse har en noget andeledes ynglebiologi end de to andre danske arter, og minder i stedet meget om pragttorbisterne og eremitten. Arten er n...  Vis mere

Levested

: Stor guldbasse fandtes tidligere spredt og sporadisk udbredt på Sjælland og Lolland i lysåbne skovegne med bestande af gamle træer, hvor den i højsommeren kunne ses på forskellige blomster såsom mjødurt, tidsler og hjortetrøst eller på træstammer, der svedte saft, men arten er efter alt at dømme i dag ikke længere hjemmehørende. I lande, hvor stor guldbasse har stabile bestande, findes den udover ældre, lysåbne skovområder også i parker, alleer, gamle haver og lignende.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Devecis, J. & Tauzin, P. (2008): Contribution a la connaissance des Cetoniinae de France: iconographie de quelques variations chromatiques spectaculaires. Coleoptera, Scarabaeoidea, Cetoniidae). Cetoniimania 1-2: 1-8.

Efter nu forgæves at have forsøgt at uploade Fabricius originale afhandlinger i TRE separate beskrivelser, giver jeg op. Hvad det er, der sker for dette site, aner jeg ikke, men irriterende er det. Interesserede må derfor slå det op selv.

Hansen, M. (1996): Katalog over Danmarks biller. Entomol. Medd. 64: 1-231.

Hansen, V. (1964): Fortegnelse over Danmarks biller (Coleoptera). Entomol. Medd. 33: 1-506.

Hansen, V. & Henriksen, K. (1925): Danmarks Fauna 29. Biller VI: Torbister. G.E.C. Gads Forlag, København: 1-179.

Kim, M.A., Lee, H.A. & Park, H.C. (2003): A taxonomic study of the immature stage in three species of the genus Protaetia Burmeister (Coleoptera: Scarabaeoidea: Cetoniidae) from Korea. Kor. J. Entomol. 33: 231-236.

Ljungberg, H., Andren, B., Ehnstrøm, B., Jansson, N., Jonsell, M., Lindeløw, Å., Lundberg, S., Malmquist, A., Nilsson, S.G., Petterson, R.B., Ramquist, T., Wanntorp, H.-E. & Wikars, L.-O. (2010): Rödlistade arter i Sverige 2010. Uppsala: Artdatabanken i samarbete med Naturvårdsverket, 1-41.

Mico, E. & Galante, E. (2003): Larval...  Vis mere

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Tovinget
Tovinget Insekt ub...
Diptera indet.
Stor
Stor Bæltespringhale
Orchesella cincta
Pogonognathellus
Pogonognathellus f...
Lepidocyrtus
Lepidocyrtus sp.
Rød
Rød Dværgbænkebider
Trichoniscus pusillus
Stavedderkop
Stavedderkop sp.
Tetragnatha sp.
Skovflåt
Skovflåt
Ixodes ricinus
Cyphon
Cyphon padi
Forårsmejer
Forårsmejer
Rilaena triangularis
Sommerfuglemyg
Sommerfuglemyg ube...
Psychodidae indet.
Dorytomus
Dorytomus majalis
Fiskeørn
Fiskeørn
Pandion haliaetus
Enkytræ
Enkytræ
Enchytraeidae indet.
Metellina
Metellina sp.
Rød
Rød Dværgbænkebider
Trichoniscus pusillus
Rød
Rød Dværgbænkebider
Trichoniscus pusillus
Almindelig
Almindelig Buskspr...
Entomobrya nivalis
Pogonognathellus
Pogonognathellus f...
Tomocerus
Tomocerus vulgaris
Havørn
Havørn
Haliaeetus albicilla
Hare
Hare
Lepus europaeus
Nikkende
Nikkende Kobjælde
Anemone pratensis
Dicyrtomina
Dicyrtomina ornata
Hare
Hare
Lepus europaeus
Nælde-Sumpfrøtæge
Nælde-Sumpfrøtæge
Scolopostethus thomsoni
Tubulifera
Tubulifera ubest.
Tubulifera indet.