Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Morten DD Hansen
    Foto: Morten DD Hansen

Atlas

: Aphodius pictus overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 3-5 mm. En møgbille med samme brungule grundfarve som Tidlig møgbille (A. distinctus), Almindelig møgbille (A. prodromus) og Vintermøgbille (A. conspurcatus), dog i alle tilfælde lidt bredere bagtil. Arten kendes primært på dækvingemønstret, som består af to indadbuede bånd af sorte pletter. Det "inderste" bånd består af en plet ved roden af 5. stribemellemrum, derefter et pletfelt foran midten i 4.-5. stribemellemrum, inden der omkring eller lige efter midten optræder et felt i 2. og/eller 3. stribemellemrum. Yderbuen består af en skulderplet i 7. mellemrum og en midtplet i 7. mellemrum, inden der optræder en takket tværplet bag midten i 2.-5. stribemellemrum. Forstod I det? Ellers kig på billedet af arten

Variation

: Pletternes udseende og udstrækning kan variere, men helhedsindtrykket er hovedsageligt en lys art.

Forveksling

: For den uøvede vil forveksling især kunne finde sted med Aphodius paykulli og Vintermøgbille, men A. paykulli er normalt væsentligt mørkere og med en mørkere gul grundfarve, mens Vintermøgbille har mere distinkte pletter.

Udbredelse

: Arten har været udbredt i Jylland, hvorimod den har været sjælden på Sjælland. De seneste danske fund af arten er fra Dollerup bakker, Sjørup og Hessellund hede i slutningen af 80'erne og starten af 90'erne. Før dette har den også et par fund på Djursland og et fra Svinø strand på Sydsjælland (Begge fra 60'erne). Før dette er den bl.a. kendt fra flere steder i Midt- og Østjylland samt i Folehave i Nordsjælland. Om arten stadig findes i Danmark er meget usikkert. Den er muligvis nyindvandret eller nyopdaget i Skåne, men dog stadig meget sjælden og er kun registreret på sandmarkerne ved Åhus. I Tyskland er arten muligvis forsvundet (seneste fund 1993) og er rødlistet i kategorien kritisk truet, og ligeledes mangler der nyere fund i Holland og Polen og faktisk i hele dens udbredelsesområde. Hvorfor arten har lidt et massivt kollaps i slutningen af det tyvende århundrede er endnu ikke fastlagt.
Aphodius pictus - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Arten er truffet både efterår, vinter og forår, og larveudviklingen finder utvivlsomt sted i løbet af sommerhalvåret.

Tidsmæssig fordeling

af Aphodius pictus baseret på Naturbasens observationer:
Aphodius pictus - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Aphodius pictus - månedlig fordeling

Biologi

: Aphodius pictus lever som voksen bille i forskellige typer gødning. Æglægning finder formentlig sted i kanten af gødningen. Arten har én generation årligt. Den kan overvintre i tangopskyl.

Levested

: Aphodius pictus har i Danmark været tilknyttet magre og helårs/vintergræssede overdrev og heder med bare sandflader. I Sverige findes den på hårdt græssede strandenge og sandmarker. Under alle omstændigheder er den ligesom Vintermøgbille en typisk vinterart. Den er i hele sit udbredelsesområde primært truffet i gødning fra hest, ko og får, men der er en enkelt angivelse om en tilknytning til hjortegødning i den polske litteratur.

Trusler

: Manglende kontinuerlig helårs/vintergræsning og tilgroning af sandede overdrev og heder. Potentielt har det øgede forbrug af antiparasit-medicin også haft en indvirkning.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Forshage, M. (2003): Förändringar i dyngbaggefaunan tendenser i abundans

och utbredning hos dynglevande bladhorningar och deras släktingar

i Sverige sådana de avspeglas i samlingar och i litteraturen. Sveriges lantbruksuniversitet,

Examensarbete i Entomologi, 2003: 2. www.ebc.uu.se...Ex_SLU.pdf

Jørum, P. (2006): Den danske rødliste - torbister. www2.dmu.dk...data...

De senest indberettede arter i Naturbasen: