Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Brian Willum Petersen
    Foto: Brian Willum Petersen
  • Fotograf: Ulla Nyvang Paulsen
    Foto: Ulla Nyvang Paulsen
  • Fotograf: Max Bjørneskov
    Foto: Max Bjørneskov

Kendetegn

: En ca 5mm lang, slank og smuk snyltehveps med orange og røde farver. Selv antennerne er orange. Hovedet, sidste del af bagkroppen og området mellem forkrop og bagkrop er sort. Der er også en lille lys plet yderst på bagkroppen. Hvepsen minder om en lille udgave af Ichneumon sp.
Kålmølsnyltehveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ulla Nyvang Paulsen

Forveksling

: Små snyltehvepse kan nemt forveksles med hinanden - men de flotte tegninger gør den dog relativt nem at genkende. Se fx Waspweb-linket fra litteraturhenvisningen til sidst i beskrivelsen.

En parasiteret kålmølpuppe betyder dog ikke nødvendigvis, at den er ramt af Diadromus collaris - på verdensplan er omtrent 90 snyltere nemlig kendt for at bruge Kålmøl som vært.

Udbredelse

: Arten er kendt i Europa, Østen, Australien og Afrika, idet den følger sin primære vært, Kålmøl. Hvepsen er sandsynligvis lige så udbredt som denne.
Kålmølsnyltehveps - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Ifølge fugleognatur: forår, sensommer og tidlig efterår.

Tidsmæssig fordeling

af Kålmølsnyltehveps baseret på Naturbasens observationer:
Kålmølsnyltehveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Kålmølsnyltehveps - månedlig fordeling

Biologi

: Kålmølsnyltehveps er en hyppigt brugt hveps til bekæmpelse af Kålmøl (Plutella xylostella). Den er også blevet klækket fra Vinvikler (Lobesia botrana) og fra Porremøl (Acrolepiopis assectella). Som for så mange andre snyltehvepse gælder det om at udnytte de få uger man lever - få parret sig og finde en vært! Hunnen stikker sin brod ind i sin værts pupper, lægger sine æg i dem, og når alle gik og troede at der skulle komme et nyt møl til verden, dukker der en Kålmølsnyltehveps frem. Så tidligt som ét døgn efter klækning har man set eksempler på hunner, der var klar til at parasitere en ny vært.

Levested

: I hele landet, hvor man kan finde Kålmøl. Om foråret er den set sværme på Løgkarse.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Waspweb www.waspweb.org...Diadromus_collaris

The biology of Diadromus collaris (Hymenoptera: Ichneumonidae), a pupal parasitoid of Plutella xylostella (Lepidoptera: Plutellidae), and its interactions with Oomyzus sokolowskii (Hymenoptera: Eulophidae). www.ncbi.nlm.nih.gov...11818041

Extento www.extento.hawaii.edu...plutella

De senest indberettede arter i Naturbasen: