Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En ret stor familie med på verdensplan ca. 1300 arter fordelt på 30-35 slægter. Et ganske stort antal arter findes under alpine eller arktiske forhold. Ret mange arter dyrkes som prydplanter.

Stenurtfamilien er urter eller halvbuske med sædvanligvis spredte blade, der er tykke og kødfulde (sukkulente). Blomsterne er under- eller omkringsædige (d.v.s. støvdragerne udgår ved grunden af eller ud for frugtknuden) og oftest fribladede (d.v.s. kron- og/eller bægerblade er ikke indbyrdes sammenvoksede ved grunden),

Blomsterne har ofte et for tokimbladede atypisk tal i blomsten, d.v.s. kron-, bæger- og støvblade kan variere fra 4-12. Støvbladene sidder i 2 kredse.

Frugtbladene er indbyrdes frie som hos Ranunkelfamilien, hvilket anses for et primitivt træk; og frugten er derfor en flerfoldsfrugt som hos Ranunkelfamilien.

Småfrugterne er bælgkapsler.

Blomsterne har næsten altid insektbestøvning (sjældnere selvbestøvning) og der udskilles honning fra små skålformede kirtler (nektarier)ved grunden af frugtbladene.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: