Mellemstore til store, slanke fluer, der ofte er tæt beklædt med hår og børster. De voksne træffes siddende på udkigsposter i græsvegetationen, på træer og buske, på brændestabler, eller på sandet i klitter, hvorfra de jager deres bytte, som består af andre insekter. De slanke arter i slægten Leptogaster flyver langsomt gennem græsset, men byttet gribes aldrig i flugten.
Rovfluerne kendes på deres korte hoved med kraftigt kindskæg og nedsunket isse. Det er primitive fluer (Orthorrhapha) med mange ribber i vingerne, hvorved de adskiller sig fra andre familier som Dansefluer (Empididae), der også er rovdyr. Kender man ikke Stiletfluerne (Therevidae), kan man tro, at denne nærstående familie med omtrent samme ribbemønster i vingerne, er rovfluer; de har dog ikke kindskæg og nedsunket isse.
Rovfluernes larver er ligeledes rovdyr. De lever i jord, sand, rådnende træ, henfaldende organisk materiale og gødning. Det sidste er tilfældet hos den største danske rovflue, Asilus crabroniformis. Den lever i kokasser på tørre steder. Den er i tilbagegang i Danmark, fordi den tiltagende brug af ormemidler i kvægbesætningerne dræber de byttedyrslarver, der lever af og i gødningen.
I Danmark kendes 30 arter fordelt på 19 slægter i 4 underfamilier. Yderligere 3 arter er mere tvivlsomt angivet for Danmark. Gruppen er populær og velstuderet. Bestemmelsen er let, men mange af de grå arter ligner hinanden meget på billeder.
Danske artsnavne er hentet fra Projekt Allearter. DanBIF - Danish Biodiversity Information Facility.
Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.