Storhovedet kæmpeslørvinge

Se alle 

 ID-billeder

Kendetegn

: Dinocras cephalotes er den allerstørste danske slørvinge, samt det eneste danske medlem af familien, Perlidae, som desværre er forsvundet fra landet. Den er prikken over i’et i rindende ferskvandsøkosystemer, både på grund af dens krævende natur, men i høj grad også på grund af, hvor imponerende den ser ud. Imago-han har en kropslængde på 13,5-19 mm og en vingelængde på kun 8,5-13 mm (hannerne er kortvingede). Imago-hun har en kropslængde på 19,5-29 mm og en vingelængde på 19-29 mm. Vingerne er generelt ret lange i forhold til kroppen i forhold til eksempelvis Perlodes-arterne, og derfor stikker halenøkkerne heller ikke langt frem under vingerne, selvom de er klart synlige. Kroppen er hovedsageligt mørkebrun-sort og hovedet er mørke-orange. Vingerne er lysebrune.

Nymfen er i sidste nymfestadie 12,5-31 mm, og er dermed gigantiske. Arten er mørkebrun med lysebrune/gule relativt komplekse mønstre på rygplader og hoved. Antenner og halenøkker er lysere, dog er halenøkkerne mørkt båndede. Benene er alle forsynet med kraftige hårbremmer. Hovedet er stort og er forsynet med kraftige bidende munddele.

Variation

: Arten varierer ret meget i størrelse både som imago og som nymfe, men de gigantiske individer er større end alle andre danske slørvinger. Hovedfarven varierer hos imago fra meget mørk til lysere orange.

Forveksling

: Imagines af Dinocras cephalotes er ganske enkelt gigantiske, men for mindre individer kan de potentielt forveksles med Perlodes-arterne. Dinocras cephalotes har dog et næsten helt orange hoved, mens Perlodes-arterne begge blot har en orange midterstribe og orange baghjørner. Desuden har Perlodes-arterne længere halenøkker.

Nymfer af Dinocras cephalotes er også for det meste gigantiske og langt større end andre danske slørvinge-nymfer. Men for mindre invider kan man kende dem fra Perlodes-arterne på, at de har en tæt hårbremme på benene, som Perlodes-arterne mangler. Desuden er pronotum bredere i forhold til hovedet.

Udbredelse

: Dinocras cephalotes er desværre uddød i Danmark. Den er kun fundet i Grejs å (senest i 1949) og i Orten bæk (1911), men sandsynligvis har den været mere udbredt. I Tyskland er den ikke almindelig, men heller ikke truet - dog forekommer den absolut ikke nær den danske grænse, så genindvandring er ikke en mulighed. I Sverige findes den i en håndfuld vandsystemer sydpå, men den er mere almindelig længere nordpå.

Hvornår ses den?

: Hovedflyvetiden er i maj-juni, og nymferne ses hele året, men er selvfølgelig størst i tiden lige inden og under hovedflyvetiden.

Biologi

: Nymfen er et toprovdyr blandt invertebraterne i ferskvand. Den lever primært af dansemyggelarver og døgnfluenymfer. Dinocras cephalotes er i modsætning til alle andre danske slørvinger ikke 1-årig, men 3- eller 4-årig. Nymfernes langsomme udvikling gør, at de kan findes i næsten alle størrelser i vandløbene hele året rundt. Den kræver ekstremt rent vand samt gode ilt- og strømforhold.

Imago er en dårlig flyver, og er derfor formentlig dårlig til at sprede sig på denne måde. Det er rimeligt at antage, at den spredes bedst ved at sidde på større pattedyr og fugle, da flere andre slørvinge-arter gør dette.

Levested

: Dinocras cephalotes findes i de allerbedste, naturlige vandløb, hvor der er meget stærk strøm og hård bund. Den lever både i relativt små vandløb - dog ikke de helt små - og i ret store vandløb.

Trusler

: Organisk forurening og regulering af de store vandløb har været årsag til artens forsvinden i Danmark.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Wiberg-Larsen, P., 2019. Slørvinger 2015-2016. I Moeslund, J.E. m.fl. (red.): Den Danske Rødliste. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

Reusch, H.; Weinzierl, A. & Enting, K. (2021): Rote Liste und Gesamtartenliste der Steinfliegen (Plecoptera) Deutschlands. – In: Ries, M.; Balzer, S.; Gruttke, H.; Haupt, H.; Hofbauer, N.; Ludwig, G. & Matzke-Hajek , G. (Red.): Rote Liste gefährdeter Tiere, Pflanzen und Pilze Deutschlands, Band 5: Wirbellose Tiere (Teil 3). – Münster (Landwirtschaftsverlag). – Naturschutz und Biologische Vielfalt 70 (5): 627-656

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: Dinocras cephalotes. artfakta.se/taxa/226018

Lillehammer, A. 1988. Stoneflies (Plecoptera) of Fennoscandia and Denmark, Fauna Entomologica Scandinavica Volume 21. 50-70.

Mortensen, K. 2020 Slørvinger. Natur og Museum.

Bundgaard, P. 2007 Fotonøgle til nymferne af de danske slørvinger.

VanDa. Danmarks Miljøportal.

De senest indberettede arter i Naturbasen:

Lerkobberløber
Lerkobberløber
Asaphidion curtum
Plante
Plante ubest.
Plantae indet.
Anoplius
Anoplius infuscatus
Randfliget
Randfliget Kantski...
Protoparmeliopsis muralis
Eng-Guldstjerne
Eng-Guldstjerne
Gagea pratensis
Næbmundet
Næbmundet Insekt u...
Hemiptera indet.
Opret
Opret Kobjælde
Anemone pulsatilla
Drue-Hyld
Drue-Hyld
Sambucus racemosa
Fugl
Fugl ubest.
Aves indet.
Lithocharis
Lithocharis nigric...
Metalskyggebille
Metalskyggebille
Scaphidema metallica
Nikkende
Nikkende Kobjælde
Anemone pratensis
Sølvstribet
Sølvstribet Skjold...
Cassida nobilis
Cordalia
Cordalia obscura
Vellugtende
Vellugtende Gulaks
Anthoxanthum odoratum
Mark-Frytle
Mark-Frytle
Luzula campestris
Knudret
Knudret Orangelav
Calogaya decipiens
Mahonie
Mahonie
Mahonia aquifolium
Stikmyre
Stikmyre sp.
Myrmica sp.
Tårnfalk
Tårnfalk
Falco tinnunculus
Vedbend-Torskemund
Vedbend-Torskemund
Cymbalaria muralis
Spindler
Spindler ubest.
Arachnida indet.
Lundgylden
Lundgylden
Smyrnium perfoliatum
Spindler
Spindler ubest.
Arachnida indet.
Mistelten
Mistelten
Viscum album
Lund-Padderok
Lund-Padderok
Equisetum pratense