Den danske Rødliste er en fortegnelsen over danske dyre-, plante- og svampearter, der er blevet rødlistevurderet efter retningslinier udarbejdet af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN.
At rødlistevurdere vil sige at foretage en vurdering af plante- og dyrearternes risiko for at uddø.
Formålet med rødlisten er dels at tilvejebringe et grundlag, som kan bruges til vurdering af udviklingen i den biologiske mangfoldighed i Danmark og dels at opfylde internationale forpligtelser i henhold til Biodiversitetskonventionen, som Danmark ratificerede i 1994.
Rødlisten danner således et grundlag for en prioritering af naturovervågningen i Danmark og skaber en platform for naturforvaltnings- og naturbeskyttelsesarbejde nationalt og internationalt.
Rødlistekategorierne
Forsvundet (RE, regionally extinct): En art er forsvundet, når det er hævet over enhver rimelig tvivl, at det sidste individ, som havde en reel mulighed for reproduktion indenfor landets (regionens) grænser, er dødt eller forsvundet fra landet (regionen).
Kritisk truet (CR, critically endangered): En art henføres til kategorien kritisk truet, når der er en overordentligt stor risiko for, at den vil uddø i vild tilstand i meget nær fremtid.
Moderat truet (EN, endangered): En art henføres til kategorien moderat truet, når der er en meget stor risiko for, at den vil uddø i vild tilstand i nær fremtid.
Sårbar (VU, vulnerable): En art henføres til kategorien sårbar,, når der er en stor risiko for, at den vil uddø i vild tilstand på længere sigt.
Næsten truet (NT, near threatened): En art henføres til kategorien næsten truet, hvis den ikke opfylder ét af kriterierne for kritisk truet (CR), moderat truet (EN) eller sårbar (VU), men er tæt på at opfylde ét af kriterierne for sårbar.
Øvrige kategorier (arterne er ikke rødlistede)
Ikke truet (LC, least concern): En art kategoriseres ikke truet, hvis det ved vurderingen viser sig, at den ikke opfylder kriterierne for hverken kritisk truet (CR), moderat truet (EN) eller sårbar (VU) eller vurderes at være næsten truet (NT).
Utilstrækkelige data (DD, data deficient): Til denne kategori henføres de arter, hvor der ikke foreligger tilstrækkelig viden om deres udbredelse og/eller populationsstatus til, at der kan foretages en direkte eller indirekte vurdering af deres risiko for at uddø. Ifølge kategoriens kriterier bør der dog være en mistanke om, at arten kan være truet eller endog forsvundet.
Vurdering ikke mulig (NA, not applicable): En art kategoriseres vurdering ikke mulig, hvis der er tale om arter, hvor en rødlistevurdering ikke er mulig, fordi det eksempelvis drejer sig om indførte arter eller strejfende individer eller arter under etablering dvs. at den har været i landet i mindre end 10 år.
Ikke bedømt (NE, not evaluated): En art kategoriseres ikke bedømt, hvis der ikke er foretaget en vurdering af den, eller hvis en vurdering af den ikke kan foretages, f.eks. hvis den er overset, eller den ikke opfylder betingelserne for en rødlistebedømmelse.
Læs mere på rødlistens hjemmeside
Harald Løvbrekke
2 år siden
· 9284 svar
Litt usikker på denne den var så merkelig i fargene kommer ikke lengre enn til Alopecosa sp eller trochosa sp.
Mvh
Harald
Synes godt om · Svar · 1
Johan Kjær Prehn
2 år siden
· 343 svar
Jeg er enig med Harald i at denne er meget spøjs, og jeg kan heller ikke lige gennemskue den. Men kunne der være noget om den meget sjældne Arctosa lutetiana eller er det ønsketækning?
Synes godt om · Svar · 1
Linda Kjær-Thomsen
2 år siden
Se dét kunne være spændende!
Synes godt om · Svar · 1
Frederik Leck Fischer
2 år siden
· 263 svar
Juvenil Xerolycosa miniata for mig 🙂
Synes godt om · Svar · 1
Johan Kjær Prehn
2 år siden
· 343 svar
Det bud tror jeg, at jeg vil tilslutte mig. Bagkropstegningen passer også bedre.
Synes godt om · Svar · 1
Harald Løvbrekke
2 år siden
· 9284 svar
Ja, det er et godt bud
Mvh
Harald
Synes godt om · Svar · 3
Lars Dyhrberg Bruun
1 år siden
· 773 svar
Jeg vil sige Arctosa leopardus. Den er for grov og buttet til Xerolycosa.
Synes godt om · Svar · 1
Frederik Leck Fischer
1 år siden (redigeret for 1 år siden)
· 263 svar
Arctosa er ikke synderligt behåret på forkroppen - bemærk det lyse midterbånd. Øjnenes størrelse og meget fremadskuende placering er også et godt kendetegn for Xerolycosa. Det buttede udseende vil jeg tro er vinklen oppefra kombineret med at dyret er juvenil, i min erfaring bliver de først spinklere i de kønsmodne stadier - her er et lign. individ www.inaturalist.org...49859738
Synes godt om · Svar · 1
Log på for at skrive en kommentar eller et svar