Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En lille familie af små, sorte, spinkle fluer, der går og svinger med vingerne i en roende bevægelse. Vingerne er enten uplettede, eller de har én rundagtig plet lige inden for vingespidsen. De voksne fluer træffes på larvernes levesteder. De kan minde en smule om små myrer, idet bagkroppen er indsmalnet ved basis.

Familien kendes fra andre vingesvingende småfluer på de ret smalle vinger med én plet ved vingespidsen eller helt uden pletter, på den glinsende sorte krop og på det runde (konvekse) baghoved. Costa er uden brud, og subcosta er hel. I familien Pletfluer (Ulidiidae) har arten Seioptera vibrans et lignende udseende, idet vingerne, som den går og svinger med, har en sort plet nær spidsen, men den er noget større, og hovedet er mere fladt bagtil. I familien Ostefluer (Piophilidae) findes flere lignende arter, uden plet på vingerne, som de går og svinger med; de kan ligeledes kendes på mere fladt baghoved.

Larverne lever i rådnende organisk materiale: gødning, træsaft, kompost, ådsler, gylle osv. Hannerne af mange arter har forbenene deformerede og udstyret med torne, forskelligt fra art til art. Foruden de visuelle signaler med vingeviftningen og benudrustningen kommunikerer kønnene hos de forskellige arter gennem udsendelse af duftstoffer.

Der er kendt 24 arter Svingefluer i Danmark, fordelt på 6 slægter. Der er flere meget almindelige arter i slægterne Sepsis, Themira og Nemopoda. Slægten Sepsis er den eneste danske slægt, der har en plet i vingespidsen. Hannerne har forskellige artskarakteristiske udformninger af benene, mens hunnerne kan være svære at bestemme.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: