Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Sneppefluer er en lille familie af små til middelstore fluer, der tilhører de primitive fluer (Orthorrapha). Familiens medlemmer er som regel lette at kende som Sneppefluer, men hos nogle slægter er han og hun meget forskellige at se til. Navnet Sneppefluer stammer fra det latinske artsnavn på én af arterne, Rhagio scolopaceus, der hentyder til Scolopax, det nuværende slægtsnavn på Skovsneppe. Også artsnavnet hos arten Rhagio tringarius hentyder til Sneppefamilien (Scolopacidae), idet Tringa er navnet på Klireslægten. De voksne fluer træffes enten siddende på træstammer, eller siddende i vegetationen. Rhagio-arterne findes mest på soleksponerede steder, mens Chrysopilus-arterne og de øvrige findes i vegetationen på fugtige skyggefulde steder i skove og moser.

Familiens kendetegn er de ret mange ribber i vingemønsteret og antennernes udformning. Tredje antenneled ender i en griffel, som kan sidde midt på leddet, eller i underranden eller i overranden. I sidstnævnte tilfælde kan den minde om antennebørste (arista) hos de højerestående fluer, men denne sidder med et led mellem tredje antenneled og antennebørste.

Larven lever som rovdyr af insektlarver og regnorme i jord, mellem rådne blade og i formuldende træ.

Der kendes 18 arter af Sneppefluer i Danmark. Hovedslægterne er Rhagio, der er gulbrune fluer med beskeden kønsdimorfi, og Chrysopilus, hvor hannerne er sorte og hårede og har store, sammenstødende øjne, mens hunnerne er slanke og grålige med ikke-sammenstødende øjne. En beklædning af gyldne hår gnides let af. Desuden findes repræsentanter for tre andre slægter, som mest er mindre, sorte fluer.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: