Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En lille familie af mellemstore til små fluer. Vingerne har hos de danske arter enten nogle få mørke, veladskilte tværbånd, eller vingerne er mørke med små runde hvide pletter, altså en tilsvarende variation som hos familien båndfluer (Tephritidae). Fluerne går lige som hos denne familie og svinger med vingerne i roende bevægelser. Hunnernes bagkropsspids er som hos båndfluerne udformet som et stift læggerør.

Viften med plettede eller båndede vinger kendes også fra andre fluefamilier: båndfluer (Tephritidae), Pletfluer (Ulidiidae), Pallopteridae, græsfluer (Opomyzidae) og svingefluer (Sepsidae). Hos båndfluer er costa afbrudt to steder: ved den humerale tværåre og ved subcostas udmunding i costa; subcosta er karakteristisk vinkelformet bøjet lige før udmundingen i costa. Hos Pallopteridae og græsfluer er costa afbrudt ved subcostas udmunding. Hos pletfluer og svingefluer er costa ikke afbrudt. Hos græsfluer og svingefluer har hunnen ikke noget stift læggerør.

Larverne lever i henfaldende plantemateriale og gødning, men er dårligt kendt. Hos 8 nordamerikanske og én japansk art af slægten Rivellia æder larverne rodknoldene med kvælstoffikserende bakterier hos ærteblomstrede planter; herved kan de gøre skade på afgrøder af disse planter.

Familien er overvejende tropisk og subtropisk med ret få repræsentanter i de tempererede dele af jordkloden. I Danmark er der kun kendt to arter inden for to slægter, Platystoma og Rivellia, med henholdsvis plettede og tværbåndede vinger. De har da også et nærmest "tropisk" udseende set i forhold til den nærstående familie pletfluer.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: