Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ole Bidstrup
    Foto: Ole Bidstrup
  • Fotograf: Karl Schlichter
    Foto: Karl Schlichter
  • Fotograf: Torben Overgaard
    Foto: Torben Overgaard

Kendetegn

: Bladlustægen (Orius majusculus) er en europæisk art af tæger, der endnu ikke har fået et dansk navn. Den er først og fremmest kendetegnet ved det letgenkendelige tægekryds, som alle tæger har. O. majusculus er en lille tæge med en længde på 2-3 mm. Den har en ovalformet krop med brunlige og sorte farver samt hvidlige markeringer på den bagerste del af vingerne. Forbrystet (pronotum) samt hovedet er sort, sidstnævnte med lange antenner, der består af 4 segmenter. Som hos andre tæger er forvingerne delvist hærdet, mens bagvingerne er membranøse.

Ligesom andre arter indenfor ordenen bærer O. majusculus også de karakteristiske stikkende-sugende munddele. Disse er indesluttet i en lang snabel forrest på det forlængede hoved. O. majusculus lever, som familien bladlustæger (Anthocoridae) antyder, som prædator på bl.a. bladlus, hvilket adskiller den fra mange andre arter af tæger, som hovedsageligt suger plantesaft (phloem).

Orius majusculus
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Karl Schlichter

Variation

: Farven og størrelsen kan variere en smule mellem individer. Hunnerne er dog typisk større end hannerne. Derudover kan der være mindre forskelle i farveintensiteten afhængig af miljø og diæt.

Forveksling

: Andre brunlige bladlustæger, f.eks. arter fra samme slægt; Orius horvathi, Orius laticollis, Orius vicinus m.fl.

Udbredelse

: Udbredt i det meste af Europa. Hører naturligt hjemme i Danmark.
Orius majusculus - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Fra slut april til start september, med peak i slut juli og start august. Den kræver lang dagslængde (>14 t.) og temperaturer fra 16-35 grader °C. Den overvintrer i voksenstadiet, og den går i hi (diapause) i sensommeren. Overvintringen sker eksempelvis i jorden, under bark, i visne blade eller andre beskyttede habitater. Dog kan diapausen undgås, hvis levestedet er i drivhuse/væksthuse, hvor klimaet kan kontrolleres.

Tidsmæssig fordeling

af Orius majusculus baseret på Naturbasens observationer:
Orius majusculus - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Orius majusculus - månedlig fordeling

Biologi

: O. majusculus er et rovdyr. Den præderer primært på thrips (frynsevinger), bladlus, mider og andre smådyr, men æder også pollen og plantesaft, hvilket gør den til et zoofytofagt rovdyr, der tilmed er næsten altædende (generalist). Byttet lokaliseres ved berøring og fastholdes med forbenene. Med sin lange, tynde snabel udsuges byttets indre. O. majusculus’ lille krop gør det også muligt for tægen at jage inde i blomster og andre snævre steder. O. majusculus går tilmed på alle stadier af thrips. Den har dermed en vigtig økologisk rolle som nyttedyr, der bekæmper skadedyr i f.eks. landbrug, haver og væksthuse. Denne lille tæge er så effektiv som biologisk bekæmpelsesmiddel, at den kan købes af private samt virksomheder til brug i egne haver og væksthuse. Dog skal man være opmærksom på, at den også kan finde på at æde andre nyttedyr.

O. majusculus gennemgår, ligesom andre tæger i ordenen, en ufuldstændig forvandling (hemimetabolisme), dvs. en livscyklus med tre adskilte livsstadier; ægget, nymfen og voksenstadiet. Hunnen lægger ca. 100-200 æg i plantevæv. Efter ca. en uge (ved 20 °C) klækkes æggene. Tægen gennemløber fem nymfestadier, som alle ligner miniudgaver af den voksne tæge, dog uden vinger. De første nymfestadier er meget små og kun ½ mm lange og har tydelige røde øjne. Nymferne udvikles i ca. 20 dage. De voksnes levetid varierer med temperatur og bytte, men de lever typisk ca. 2-3 uger (ved 20-25 °C). Både nymfer og voksne har stikkende-sugende munddele, hvilket gør, at også nymferne er i stand til at prædere på skadedyr. I mangel på thrips og andre smådyr kan O. majusculus som sagt æde plantesaft. Dog kan dette have en betydning for artens reproduktion og overlevelse. En kost, rig på bytte, øger antallet af lagte æg samt øger levetiden for den enkelte.

Levested

: Græsarealer og områder med vilde blomster, enge, skove og lunde, private haver og parker, marker, landbrugsområder og væksthuse.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Brust, G. J., & Yurchak, V. J. (2021). Minute Pirate Bug: A Beneficial Generalist Insect Predator. Univer-sity of Maryland Extension
extension.umd.edu...

Enkegaard, A., Brødsgaard, F. H. (Februar 2004). Orius majusculus - en grovæder! Grøn Viden, Have-brug nr. 156
dcapub.au.dk...gvha156.pdf

Pumariño, L., Alomar, O. (2012). Biological Control. Biological Control, 62(1), 24-28.
doi.org...j.biocontrol.2012.03.007

Skipper, L. (2013). Danmarks dyreliv, Bind 12. Vinderup Bogtrykkeri ApS.
www.larsskipper.dk...Danmarks_blomstertaeger_light.pdf

van den Meiracker, R. A. F. (1994). Induction and termination of diapause in Orius predatory bugs. Entomologia Experimentalis et Applicata, 73, 127-137.
pure.uva.nl...352_4192y.pdf

Websites:
Borregaard Bioplant ApS. Bioplant.dk
www.bioplant.dk...orius

Eu-nomen.eu. (Last modified 27.01.2011 by Dr. Berend Aukema). Eu-nomen.eu.
www.eu-nomen.eu...taxon.php...

Gylden, Bettina. Skadedyr og plantesygdomme. Havenyt.dk/Landsforeningen Praktisk Økologi 2001-2024.
www.havenyt.dk...84

Naturbasen - Danmarks nationale Artsportal 2001-2024. Naturbasen.dk.
www.naturbasen.dk...orius-majusculus

De senest indberettede arter i Naturbasen: