Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Svend Ove Jensen
    Foto: Svend Ove Jensen
  • Fotograf: Paul Nilsson
    Foto: Paul Nilsson
  • Fotograf: Preben Nylander
    Foto: Preben Nylander

Atlas

: Vildkanin overvåges i Atlasprojektet Danmarks Pattedyr

Kendetegn

: Vildkanin er et lille pattedyr med en kompakt krop, store ører og lange bagben. Den har en kropslængde på 35-50 cm og en vægt på 1-2,5 kg. Pelsen er typisk gråbrun med en lysere underside, og halen har en karakteristisk hvid underside, der er synlig, når dyret løber.
Vildkanin
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Paul Nilsson

Variation

: Nogle individer kan have en mere rødlig eller grålig tone, mens unger ofte har en mørkere pels sammenlignet med voksne.

Forveksling

: Vildkanin kan forveksles med Hare (Lepus europaeus), men adskiller sig ved at være mindre, have kortere ører uden sorte spidser og en mere kompakt kropsbygning. Haren har desuden længere bagben og bevæger sig typisk i hop frem for løb.

Udbredelse

: Vildkaninen indvandrede til Sønderjylland omkring 1920 og findes primært i det sydlige Jylland samt på øer som Fanø, Endelave og Bornholm, hvor de er udsat. Arten foretrækker åbne områder med let vegetation, hvor den kan grave sine huler.
Vildkanin - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Vildkanin er aktiv året rundt, men er mest synlig i forårs- og sommermånederne, hvor den søger føde i åbent terræn. Den er især aktiv ved daggry og skumring.

Tidsmæssig fordeling

af Vildkanin baseret på Naturbasens observationer:
Vildkanin - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Vildkanin - månedlig fordeling

Biologi

: Vildkanin lever i kolonier og graver komplekse tunnelsystemer. Den er planteæder og lever af græs, urter og bark. Vildkaninen formerer sig hurtigt; en hun kan få op til 3-4 kuld om året med 3-8 unger i hvert kuld. Drægtighedsperioden er ca. 30 dage.

Levested

: Vildkanin foretrækker åbne landskaber som enge, klitter og landbrugsområder med let jord, der er velegnet til at grave huler. Den findes også i skovkanter og på sandede jorder.

Trusler

: De største trusler mod vildkaninen er sygdomme som fx myxomatose / kaninpest.

De senest indberettede arter i Naturbasen: