Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Gerner Jensen
    Foto: Gerner Jensen
  • Fotograf: Jackie Uffe Dalgas Sørensen
    Foto: Jackie Uffe Dalgas Sørensen
  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen

Svær at bestemme!

Skørhatte er generelt svære at bestemme. Denne kendes på smagen af blyantstræ, ikke-aftrækkelig hathud og cremefarvet sporestøv.

Kendetegn

: Sporestøv lyst cremefarvet, smag af blyantstræ. Hat 4-15 cm bred, hvælvet til udbredt, efterhånden nedtrykt i midten, cinnoberrød, højrød eller rosa, svagt kamfuret i randen, hathuden kan ikke trækkes af. Lameller cremefarvede, ofte er lamelæggen rød mod hatranden. Stok cylindrisk-kølleformet, hvid, oftest med rødt anstrøg på en del af overfladen. Kød meget hårdt, hvidt, med frugtagtig lugt.
Fastkødet Skørhat
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Per Taudal Poulsen

Variation

: Arten ses som regel afbildet med rød til karminrød hat, men i virkeligheden varierer den højrød-karminrød-rosa-orangerød-gullig-hvidlig. De røde former er dog langt hyppigst. Sjældent er smagen udpræget bitter.

Forveksling

: Det meget faste kød (stokken kan ikke trykkes i stykker mellem to fingre), den tilvoksede, matte hathud og smagen af blyantstræ (ceder) gør svampen umiskendelig. Der er ingen andre danske skørhatte, der smager af cedertræ. Spiselig Skørhat (Russula vesca) kan også være ret hård, især som ung, men den smager mildt, ikke af cedertræ.

Udbredelse

: Almindelig i Danmark; formodentlig hyppigst i det østlige Jylland og på Øerne. Arten har været kendt længe i Danmark. Det latinske artsnavn betyder rosa. Tidligere har den været kendt under artsnavnet lepida, der betyder nydelig. Det danske navn fik den af N. Fabritius Buchwald i 1937.
Fastkødet Skørhat - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Juli-oktober; ofte meget talrig i perioder med tørt vejr i sensommeren.

Tidsmæssig fordeling

af Fastkødet Skørhat baseret på Naturbasens observationer:
Fastkødet Skørhat - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Fastkødet Skørhat - månedlig fordeling

Biologi

: Mykorrhizadanner med bøg.

Levested

: I bøgeskov, især på morbund.

De senest indberettede arter i Naturbasen: