Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Samuel Jensen
    Foto: Samuel Jensen
  • Fotograf: Samuel Jensen
    Foto: Samuel Jensen
  • Fotograf: Hanne  bjørnhart
    Foto: Hanne bjørnhart

Kendetegn

: Frugtlegemet er ca. 5-30 cm højt, 5-35 cm på bredt (enkelte er dog påstået større), kugle til blomkålsformet, eller uregelmæssigt (det sidste ofte som ungt og i vækst). Det består af et hav af tætsiddende, krusede grene (ligner ofte blade meget, når man bare har en enkelt gren i hånden), disse grene kommer alle fra en fælles basis, creme til lædergulligt eller lyst kakaobrun. Et enkelt frugtlegeme kan veje mere end 1,6 kilo.

Lugten er ind i mellem beskrevet som svagt naftalinagtig, men den er snarere let syrlig som ung, som sur kål med alderen, og den bliver kraftigere jo ældre svampen bliver.

Den ligner med andre ord oftest et blomkål.

Kruset Blomkålssvamp
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Samuel Jensen

Variation

: Se kendetegn.

Forveksling

: Kan ikke forveksles med andre svampe

Udbredelse

: Den svinger noget i antal, men er samlet set halvsjælden.
Kruset Blomkålssvamp - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den ses fra august til oktober

Tidsmæssig fordeling

af Kruset Blomkålssvamp baseret på Naturbasens observationer:
Kruset Blomkålssvamp - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Kruset Blomkålssvamp - månedlig fordeling

Biologi

: For ikke så lang tid siden var den placeret i samme familie som køllesvampene, og før det Koralsvampene. Nu er man blevet enig om at give den dens helt egen familie, som dog stadig er en del af kantarelordenen. Denne svamp vokser lige for rødderne, på stubbe af eller på rødderne af nåletræer.

Hvis stedet hvor svampen vokser er godt, kan man ofte plukke den på samme sted eller lige i nærheden af samme sted år efter år.

Dette er en fortrinlig spisesvamp som faktisk skifter smag med alderen: Fra den let nøddeagtige smag, til en smag af en god blanding af andre gode spisesvampe (prøv selv). Før man kan nyde dette festmåltid som ofte udgøres af bare et frugtlegeme, skal man dog rense det, og det er en større opgave

Kan spises rå såvel som tilberedt og vil efter lagring (i køligt lokale uden for meget lys) bare en enkelt dag, have forstærket sin smag ligesom vildt gør det ved at hænge lidt.

Levested

: Den lever lige for rødderne/på af nåletræer, eller på stubbene heraf.

Den foretrækker gamle nåletræer og er især glad for Sitkagran.

De senest indberettede arter i Naturbasen: