Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen
  • Fotograf: Vilhelm Dalgaard
    Foto: Vilhelm Dalgaard
  • Fotograf: Vilhelm Dalgaard
    Foto: Vilhelm Dalgaard

Kendetegn

: Hatten er normalt 3-11 cm i diameter, fra purpurrød i randen til næsten sort i midten, ofte med en lille pukkel midt på.

Lamellerne er først hvide, senere bliver de cremefarvede, ret stort mellemrum imellem lamellerne (fjerne), regelmæssige og en lille smule nedløbende.

Stokken har generelt samme farve som hatten, dog kan den være lidt lysere og en smule mat, normalt 5-10 cm høj og ca. 1,0-2,5 cm tyk.

Kødet er hvidt med en karakteristisk svag sødlig bæragtig duft, (beskrevet som stikkelsbærkompot mere end et sted) og en brændende skarp smag.

Quélets Skørhat
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Vilhelm Dalgaard

Forveksling

: Der er kun få andre skørhatte med både rød stok og hat:

Fastkødet Skørhat (R. rosea) er mere karminrødlig, mattere og vokser i tørre bøgeskove. Denne smager af blyant. Personligt synes jeg ikke denne smag direkte er væmmelig, men er ikke noget jeg forbinder med mad ;), Blodrød skørhat, er rent rød, uden purpur og lugt. Den vokser i magre nåleskove. Der er to til, men den ene vokser under fyr og den anden har ikke en ret stærk farvet stok.

Hummer-Skørhat kan ligne lidt på farveren, men den har tydelig skaldyrlugt og smager mildt. Pile-Skørhat har skaldyrlugt, og gror sammen med pil.

Udbredelse

: Den er ret almindelig i granskov på næringsrig jord.
Quélets Skørhat - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den ses fra medio august til oktober. Den har højsæson fra midt i september til oktober.

Tidsmæssig fordeling

af Quélets Skørhat baseret på Naturbasens observationer:
Quélets Skørhat - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Quélets Skørhat - månedlig fordeling

Biologi

: Svampen vokser i småflokke og især på fugtig bund. Svampen er en af de skarpest smagende skørhatte, men næppe egentlig giftig. Den hævdes at kunne forårsage mavesmerter, men hvem skulle dog kunne indtage den i større mængder p.g.a. den utroligt skarpe smag.

Levested

: Den vokser i småflokke, på fugtig, næringsrig jord, i granskove og den foretrækker faktisk rigtig muldjord.

De senest indberettede arter i Naturbasen: