Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Thomas  Kehlet
    Foto: Thomas Kehlet
  • Fotograf: Thomas Brandt
    Foto: Thomas Brandt
  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen

Svær at bestemme!

Honningsvampe er gennerelt svære at skille fra hinanden da det oftest er helheldsindtrykket der giver bestemmelsen, dannet ud fra små detaljer som skællenes præcise farve, udbredelse og tæthed, biotopen samt stokkens udseende.

Kendetegn

: Hatten er typisk mellem 3-8 cm i diameteren, som ung er den olivengullig, (lys honning) med en mørkere mere olivenbrunlig midte. Dette skyldes til dels, at skældensiteten er større ind mod midten af hatten. Senere bliver den mere ensfarvet brunlig til gulbrun (honninggylden), glat eller med en lille mængde skæl på hatten, ofte næsten kun omkring centrum af hatten, lidt fedtet. Som tør har hatten et voksagtigt glimtende udseende. Det er her den mest af alt ligner en svamp, der er blevet overhældt med et meget tyndt lag honning, om man vil.

Lamellerne er først hvide, og sporestøvet er som hos de øvrige honningsvampe hvidt, men ældre eksemplarer bliver let brunplettede eller spættede med små brune pletter. Lamellerne får vokset sig fast til selve stokken og bliver nogle gange endda en lille smule nedløbende.

Stokken er iøjnefaldende lang rundcylindrisk, dog ofte med et buk, grundet at svampene prøver at have noget af hatten fri fra de andre i knippet (lidt lige som en blomst i skovbunden der får lang og ofte svajet stilk for at nå op til sollyset). Stokken har nogle hvidlige skæl, oftest kun på den øverste tredjedel, og så er den sammentrykt ned mod basis, hvor den danner fælles "rod" med de andre svampe i knippet. Stokken er typisk mellem 5 og 15 cm høj og ca. 0,6 til 1,6 cm tyk. Øverst har stokken samme farve som hatten, men nedefter er den mere brun, ved basis honninggul. Øverst har den en kraftig hvid til gullig ring, der ofte har nogle mørke skæl på randen, ellers er den helt glat.

Kødet er hvidt.

Honningsvampe er generelt gode spisesvampe og jeg kan varmt anbefale dem. Dog alligevel en ADVARSEL: Der er en del mennesker, der ikke tåler honningsvampe; derfor skal der udvises en vis forsigtighed. Man bør første gang man spiser svampen nøjes med en lille portion.

Ægte Honningsvamp
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Kirsten Rasmussen

Variation

: Se kendetegn

Forveksling

: Den kan især forveksles med Mørk honningsvamp og Køllestokket honningsvamp, hvor især Mørk Honningsvampe er problematisk for mange, og bør undgås.NB Bemærk dog, at en del mennesker ikke tåler honningsvampe i det hele taget ( Se også under kendetegn ovenfor)

Udbredelse

: Almindelig svamp i skovene. Fen kan ligesom Mørk honningsvamp være uhyre givtig nogle år, mens den normalt dog også giver rigeligt.
Ægte Honningsvamp - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den ses normalt fra de allersidste dage i august til engang i begyndelsen af november, men hvis forholdene er til stede kan et enkelt knippe eller to dukke op lidt tidligere i august

Tidsmæssig fordeling

af Ægte Honningsvamp baseret på Naturbasens observationer:
Ægte Honningsvamp - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Ægte Honningsvamp - månedlig fordeling

Biologi

: Svampene vokser i store knipper på løvtræsstubbe, mens de er sjældne på nåletræsstubbe.

Levested

: Vokser normalt på løvtræsstubbe især bøg, ask og ahorn, men sjældent også på nåletræ.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
De danske svampenavne, en pdf udgivelse af Jens H. Petersen & Jan Vesterholt

De senest indberettede arter i Naturbasen: