Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Britta Hvalsø Olsen
    Foto: Britta Hvalsø Olsen
  • Fotograf: Anni Nielsen
    Foto: Anni Nielsen
  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen

Svær at bestemme!

Forveksles meget let med Stor Giftskørhat, når den sidste forekommer under bøg, men skulle kunne kendes i felten når lamellerne har lidt blågrønlig refleks, mulige fund bør bedømmes i forum ud fra gode fotos

Kendetegn

: Sporestøv hvidt, smag brændende skarp. Hat 3-6 cm bred, hvælvet, siden nedtrykt, kun svagt kamfuret i randen, højrød, hathud kort aftrækkelig. Lameller alle lige lange, hvide, med blågrønt skær. Stok cylindrisk til kølleformet, hvid. Kød skørt, med frugtagtig lugt.
Lille Gift-Skørhat
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Britta Hvalsø Olsen

Variation

: Arten varierer en del i størrelse, og i udenlandsk litteratur ses den opdelt i to arter, en lille og en stor (uden blåligt skær på lamellerne); det bruges ikke i Danmark.

Forveksling

: Den skarpe smag forhindrer forveksling med en række små milde skørhatte med lignende hatfarve og hvidt til lyst cremefarvet sporestøv. Stor Gift-Skørhat (Russula emetica) er sjældent lille og vokser typisk under fyr på sandjord.

Udbredelse

: Almindelig i Danmark; meget almindelig på Sjælland, hist og her i Østjylland, Sønderjylland, på Fyn og Lolland-Falster-Møn, i resten af landet sjælden eller manglende. Arten har tidligere været en del af den bredere art Giftig Skørhat, som art blev den introduceret i Danmark af Morten Lange i 1961. Det latinske artsnavn betyder Maires (Maire var en fransk mykolog). I udlandet bruges artsnavnet nobilis (fornem) om denne art.
Lille Gift-Skørhat - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Juli-oktober.

Tidsmæssig fordeling

af Lille Gift-Skørhat baseret på Naturbasens observationer:
Lille Gift-Skørhat - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lille Gift-Skørhat - månedlig fordeling

Biologi

: Mykorrhizadanner med bøg.

Levested

: I bøgeskove, især på morbund.

De senest indberettede arter i Naturbasen: