Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Claus  Grahndin
    Foto: Claus Grahndin
  • Fotograf: Patrick Mogensen
    Foto: Patrick Mogensen
  • Fotograf: Jan Pedersen
    Foto: Jan Pedersen

 Figur

  • Figur 1
    Figur 1. Copyright (C) Malcolm Storey

Kendetegn

: Den relativt store ichneumoninae-hveps Amblyteles armatorius er typisk mellem 12 og 16 mm uden antennerne, som dog yderligere udgør ca 9 mm. Hovedet er sort, men med varierende gult i ansigtet. Forkroppen er sort bortset fra den gule plet på scutellum (pletten mellem vingerne set oppefra), det gule bånd lige ved baghovedet og de gule pletter foran og ved vingefæstnet. Abdomen, bagenden, er mere oval hos hunnerne og kendes for hannernes vedkommende især på, at den er gul med tre brede sorte bånd... eller er den sort med to gule bånd og gul i spidsen? Bedøm selv. Benene er gule bortset fra bagbenene, der både er sorte og gule, og fødderne, der er rødlige. Hunnerne har ikke en ydre læggebrod. Med lidt øvelse er arten relativ nem at genkende.
Tandet Tigersnyltehveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Karin Freilev

Variation

: De fleste ichneumonidae-hvepse kan variere mere eller mindre på de farvede områder. Forbenenes og midterbenenes gule femora (første lange stykke af benet fra kroppen) kan have et lille sort mærke pegende bagud. Antennerne kan også gå fra meget mørke til gullige. Hunnerne kan desuden have flere gulfarvede bånd på bagenden.

Forveksling

: Selvom der kun er én art i slægten, begår mange den fejl at tro, at diverse Ichneumon sp, hanner, er Amblyteles armatorius. Ichneumon xanthorius, Tigersnyltehveps, ligner en del, og også Ichneumon sarcitorius har sine ligheder, idet hannen også er gul på bagkropsspidsen.

Tandet tigersnyltehveps kendes især på den helt gule bagkropsspids og de to horn, tænder, bagerst på forkroppen. Se Figur 1

Sammenlign eventuelt dit fund grundigt med billederne på Naturbasen.

Udbredelse

: I hele Danmark. Også udbredt i det meste af Europa, store områder i Østen og Nordamerika.
Tandet Tigersnyltehveps - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Ifølge fugleognatur; især om sommeren.

Tidsmæssig fordeling

af Tandet Tigersnyltehveps baseret på Naturbasens observationer:
Tandet Tigersnyltehveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Tandet Tigersnyltehveps - månedlig fordeling

Biologi

: Det er tydeligt, at vi har at gøre med en hveps, der nyder godt af at efterligne gedehamsenes advarselsfarver. Fra juni foregår parring, og den befrugtede hun lægger sine æg i egnede natsværmerlarver. De foretrukne familier er hovedsagligt Noctuidae (især Stor smutugle www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse men også Hvedeugle www.fugleognatur.dk/artintro... og Agerugle www.fugleognatur.dk/artintro... ) og Notodontidae, men man har også set arten snylte på visse larver af Geometridae, Lymantriidae, Saturniidae og Lasiocampidae. Når æggene klækker, lever hvepselarven inden i den levende natsværmerlarve, og ender med at forpuppe sig i den udhulede vært. Man kan af og til finde voksne individer på skærmplanter, hvor de søger nektar. Hunnerne overvintrer.

Levested

: Ses typisk ved levende hegn, enge, parker, naturlige haver og skovbryn ved grantræer.
Litteratur brugt til denne beskrivelse

De senest indberettede arter i Naturbasen: