Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ole Dahlgreen
    Foto: Ole Dahlgreen
  • Fotograf: Ole Dahlgreen
    Foto: Ole Dahlgreen
  • Fotograf: Ole Dahlgreen
    Foto: Ole Dahlgreen

Svær at bestemme!

På grund af variation af artens skalform kan det til tider være nødvendigt at undersøge småstrukturer på umbo for at skelne den sikkert fra de to andre arter af dammuslinger.

Kendetegn

: Skallen på Flad Dammusling er mere rektangulær end skallen på Almindelig og Stor Dammusling.

Den dobbelte række af korte rygge der danner den umbonale rugae er det mest benyttede værktøj til at bestemme arten.

Skallen har en åben sprække i både forenden og bagenden, således at 2 områder af kappevævet stikker lidt frem. Dette særtræk ved Flad Dammusling gør det muligt for forskere forsigtigt at åbne skallen for f. eks. at kønsbestemme individet og skønne antallet og tilstanden af æg ved hunnen.

Hannen er størst med en maximum længde på 85 mm, og en max. alder på 15 – 16 år. Hunnen er mindre idet den sansynligvis reabsorberer noget af sin skal for at opbygge calcium karbonat til den juvenile skaldannelse.

Flad Dammusling
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Dahlgreen

Forveksling

: Skelnes fra Almindelig og Stor Dammusling på forholdet mellem hængselslængden og skallængden Hængselslængden måles fra Umbo til ligamentets bagerste grænse.

Hvis muslingen måler mere end 120 mm er det Stor Dammusling.

Udbredelse

: Tissø, Sorø Sø og Gyrstinge Sø på Sjælland. I Jylland Bygholm Sø, Mossø og Hald Sø. Arten kan være mere udbredt, men må anses som underrapporteret fordi den kan forveksles med de to andre Dammuslingarter.
Flad Dammusling - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Året rundt.

Tidsmæssig fordeling

af Flad Dammusling baseret på Naturbasens observationer:
Flad Dammusling - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Flad Dammusling - månedlig fordeling

Biologi

: Hunnen er ynglemoden når den opnår en længde på 43- 49 mm og en alder på ca. 4 år. Arten er overvejende tvekønnet, men hermafrodisme kan opstå. Flad dammusling har en kort ynglesæson fra maj til juli.

Flad Dammusling er ligesom de andre to Dammuslingearter og Malermuslingerne afhængig af fisk for at kunne reproducere sig. Hannen udløser sin sæd i vandsøjlen. Hunnen opbevarer sine æg i de ydre gæller. Her befrugtes de ved at hun trækker vand indeholdende hannens sæd forbi gællerne. Ud af de befrugtede æg kommer 5000- 50.000 små larver ( glochidier ) I september indeholder hunnen modne glochidier som er klar til at blive frigivet året efter sidst i april eller i maj måned. Glochidierne er stadig små ( 0,25 mm ) og ligner slet ikke den musling, de senere udvikler sig til. De har små trekantede skaller dækket med bundter af sansebørster og et par store kroge på bugen. Modsat de voksne muslinger holdes skallerne altid åbne.

I foråret frigives de fra hunnens gæller og breder sig som en sky ud i vandet. Efter frigivelsen falder glochidierne ned på bunden og de er nu afhængige af at blive samlet op af en fisk. Får en fisk rodet en glochidie op under fødesøgningen, vil denne prøve at sætte sig fast i gællerne, finnerne eller i skællene på fisken. Lykkes det omvokses glochidien af fiskens væv og den parasiterer herefter på fisken i 15- 80 dage alt efter vandtemperaturen. Herefter forlader glochidien deres værter og efter en kort periode, hvor de bevæger sig rundt mellem planterne, forvandles de langsomt til små minuaturemuslinger og begynder de voksne muslingers filtrerende levevis..

Parasitstadiet på fisk anses som en tilpasning til en maximal spredning for en fastsidende musling.

Omkring valg af vært er Flad Dammusling generalist og bruger bl.a. Hork, Aborre, Sandart, Tre- og Nipigget hundestejle og ørred.

Levested

: Større søer og vandløb.

Trusler

: I øjeblikket må de to invasive arter af Vandremuslinger ( Zebra- og Quagga musling ) anses som en af de største trusler. I større vandløb er det uddybning af vandløbsbunden og maskinel fjernelse af vandplanter der kan decimere bestanden. I UK hvor den også er rødlistet er der bevaringsplaner for disse indgreb. Ændringer i fiskebestanden i søer og vandløb kan også påvirke bestanden af Flad Dammusling.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
The Morphology, growth and reproduktion of Unionidae ( Bivalvia ) in a Fenland waterway. David C. Aldridge, Cambridge 23 april 1998

The Reproductive Biology of the Depressed River Mussel, Pseudanodonta Complata ( Bivalvia: Unionidae ) with implications for its conservation. Univesity of Cambridge, 2 May 2007 )

Naturen i Danmark. De ferske vande, 2. udgave af Kaj Sand-Jensen m.fl. 2017

De senest indberettede arter i Naturbasen: